Najbolje od okusa

Recept za neodoljivi crumble od šljiva

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Tako jednostavan, a tako neodoljiv!

Ako uživate u sezonskim slasticama, tada ne propustite napraviti crumble sa sočnim šljivama.


Tako jednostavan, a tako neodoljiv, ovaj desert spaja ponajbolje od okusa, a uvijek ga možete zamrznuti pa u njemu uživati kad god vam nepce poželi!


Sastojci


Za nadjev:


  • maslac za premazivanje posude
  • 12-15 većih zrelih šljiva, očišćenih od koštica i nasjeckanih
  • sok od polovice limuna
  • 160 g šećera u prahu

Za crumble:


  • 175 g prosijanog glatkog brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 50g tamnog muscovado šećera
  • 100 g maslaca, ohlađenog i narezanog na kockice
  • 100 g zobene kaše
  • korica od 2 limuna

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180°C.


Dok se pećnica grije, premažite četvrtastu posudu za pećnicu od otprilike 30 cm maslacem.


Na dno posude stavite šljive i sok od limuna te ih pospite šećerom.


Za crumble, u zdjeli pomiješajte brašno, šećer, muscovado šećer i kockice hladnog maslaca. Kada postignete “mrvastu” teksturu, dodajte zob i limunovu koricu. Dobro promiješajte.


Crumble pospite preko šljiva u posudi, a zatim pecite u pećnici 40-45 minuta ili dok gornji dio crumblea ne postane zlatno-smeđi.


Poslužite u zdjelici!


P. S. Odlično će uz crumble pasati i kuglica sladoleda od vanilije poslužena sa strane.


Za zamrzavanje

Ako crumble poželite zamrznuti, dobro ga zamotajte u prozirnu foliju i zamrznite do mjesec dana.