Foto: iStock
Prožeti toplim, sezonskim začinima, biti će idealan dodatak blagdanskom stolu
povezane vijesti
Kolači u obliku božićne jelke nešto su najslađe!
Prožeti toplim, sezonskim začinima, biti će idealan dodatak blagdanskom stolu, a odlična su ideja i za slatki poklon za vaše najmilije.
Najmlađi će u njima zasigurno uživati, a veoma ih je lako za napraviti. Recept donosimo u nastavku.
Sastojci
- 150 g tamne čokolade (76% kakaovca), grubo nasjeckane
- 150 g maslaca
- 3 velika jaja
- 125 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- korica i sok od 1 klementine
- 3 žlice porta (ili kuhanog ili crnog vina)
- četvrtina žličice mljevenog cimeta
- prstohvat mljevenih klinčića
- nekoliko puta nariban muškatni oraščić
- 100 g glatkog brašna
- četvrtina žličice praška za pecivo
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C, a ako koristite opciju s ventilatorom, temperaturu postavite na 160°C.
Obložite dno i stranice okruglog kalupa promjera 23 cm papirom za pečenje.
Otopite čokoladu i maslac u posudi iznad lonca s vodom koja ključa, pazeći da zdjela ne dodiruje vodu (alternativno, čokoladu i maslac možete otopiti i u mikrovalnoj pećnici na niskoj temperaturi).
Miješajte dok se ne sjedine, maknite s pare i pustite jedno dvadeset minuta da se smjesa ohladi.
U velikoj zdjeli drvenom kuhačom istucite jaja, šećer i ekstrakt vanilije. Zatim umiješajte koricu i sok klementine, porto i začine dok se ne sjedine.
U posebnu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i pola žličice soli. Ulijte ohlađenu čokoladnu smjesu u umućena jaja i miješajte dok se ne sjedini i postane glatka, zatim umiješajte smjesu od brašna dok se ne sjedini.
Smjesu izlijte u lim i pecite 20-30 minuta dok se ne stegne na vrhu, a unutra ostane malo gnjecav. Ostavite da se potpuno ohladi u limu prije nego što ga izvadite iz kalupa.
Ohlađeni brownie kolač izrežite na 12 trokutastih dijelova u obliku stabla, a ako želite, možete odrezati zaobljene donje dijelove da biste dobili ravan rub.
Za glazuru za ukrašavanjePomiješajte 75 g šećera u prahu s 2 žličice vode, dodajte kap ili dvije više ako je potrebno da dobijete gustu, ali tekuću glazuru. Nakapajte ili ju vucite preko trokuta kolačića u cik-cak uzorku. Pospite posipom i umetnite čokoladni štapić da biste stvorili deblo. Ostavite glazuru da odstoji najmanje 2 sata prije posluživanja. |