Foto: Pixabay
Sadrži mineralne soli, enzime, voćne kiseline, vitamine
povezane vijesti
Prvi korak je odabrati odgovarajuće jabuke. One moraju biti dobro zrele, ali prije svega organske i netretirane pesticidima i drugim kemijskim sredstvima.
Sastojci:
- 1 kg zrelih, organskih jabuka
- 1 i pol litra hladne vode
- 1 staklena boca i posuda
Priprema: Jabuke pažljivo operite pod tekućom vodom. Ogulite i ostavite kore i jezgru u posudi (možete iskoristiti pulpu za pripremu deserta).
Ponovno isperite sve ostatke i ocijedite. Stavite ih u staklenu posudu i sve prelijte hladnom vodom.
Posudu zatvorite papirnatim ručnicima i gumicom, te omotajte folijom.
Čuvati zaštićeno od svjetlosti i na toplom, suhom mjestu (temperatura oko 20°-25°).
Ne zaboravite miješati tekućinu svaki dan najmanje tjedan dana drvenom kuhačom.
Nakon 15 dana vidjet ćete kako su kore jabuke pale na dno, a na vrhu će biti neka vrsta pjene što znači da je proces fermentacije započeo.
Nakon otprilike 40 dana jabučni ocat je gotov i možete ga procijediti i preliti u staklenu bocu.