FOTO/Pexels iStock
Možda ćete ih raditi tijekom cijelog vikenda, ali će vam pružiti ogroman užitak
povezane vijesti
Mirisi djeluju na nas tako da u sekundi mogu evocirati sjećanja, probuditi posebne emocije i uljepšati trenutke. Domaće slastice učinit će vikende ispunjenima, a njihov aromatičan miris utisnut će u nas najljepše uspomene. Za udobnu jesen kod kuće, tu je neodoljiv recept za krafne s kremom od kave i čokolade. Može li bolje?
Recept za 10 krafni
Sastojci:
- 250 grama brašna
- 30 grama šećera
- 5 grama morske soli
- 4 grama instant suhog kvasca
- 2 jaja
- korica limuna ili naranče
- 75 ml hladne vode
- 63 grama maslaca
- 1 1/2 l biljnog ulja
- 3 šalice šećera
Krema od čokolade i kave:
- 1 štapić cimeta
- 250 ml punomasnog mlijeka
- 1/2 ohlađene Nespresso čašice
- 3 žumanjka
- 65 grama šećera
- 40 grama običnog brašna
- 150 grama tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
- 125 ml slatkog vrhnja
- 1 vrećica s velikom okruglom mlaznicom (oko 1,5 cm).
- 20 grama tamne čokolade
- 20 grama mliječne čokolade.
Priprema:
Za ovaj recept važno je tijesto ostaviti da odstoji preko noći. Pripremite ga noć prije tako da u mikser dodate sve sastojke za krafne (osim maslaca), upotrijebite nastavak s kukom i miksajte sastojke na srednjoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine i formiraju tijesto, nastavite miješati dok se ne prestane lijepiti za strane. Dodajte maslac malo po malo na srednjoj brzini dok se sve ne integrira i ne pretvori u sjajno, meko tijesto na dodir. Stavite tijesto u zdjelu i prekrijte ga prozirnom folijom, ostavite da odstoji dok se ne udvostruči. Zatim izbušite tijesto da pusti zrak, vratite posudu i stavite u hladnjak preko noći.
Jutarnji koraci:
Sljedeći dan izvadite tijesto iz hladnjaka i izrežite na komade od 50 grama, izvažite tijesto na vagu kako biste bili sigurni da su vaše krafne jednake veličine. Zatim od svakog komada zarolajte i rukama oblikujte kiflice Ako su vam komadi tijesta previše ljepljivi možete dodati malo brašna po kuhinjskoj površini, ali pazite da ne dodate previše jer će to utjecati na recept.
Stavite svoje kiflice preko pobrašnjene tepsije prekrivene lagano prozirnom folijom, pazite da ostavite dovoljno mjesta između njih da se udvostruče, što traje oko 4 sata.
Krema od čokolade i kave:
U međuvremenu dodajte mlijeko i jedan štapić cimeta u manju tavu za umak i lagano kuhajte da prokuha, maknite s vatre i ostavite da se štapić cimeta natapa u mlijeku još 20 minuta.
Žumanjke i šećer stavite u zdjelu, miješajte dok smjesa ne postane blijedožuta pa dodajte kavu i prosijano brašno i promiješajte. Izvadite štapić cimeta iz mlijeka i ponovno pustite da prokuha, dodajte malo u smjesu od jaja i šećera, umutite i dodajte malo po malo ostatak toplog mlijeka.
Vratite smjesu u čistu posudu i na laganoj srednjoj vatri neprestano miješajte dok ne postane gušća (cca 5 min). Stavite kremu u zdjelu, prekrijte je prozirnom folijom koja dodiruje površinu vaše smjese i ostavite da se ohladi u hladnjaku.
Otopite čokoladu na pari i ostavite da se ohladi. Umutite vrhnje u mikseru dok ne postane gusto i umiješajte otopljenu ohlađenu čokoladu. To dodajte u ohlađenu kremu od kave i nadjev je gotov. Čuvajte u hladnjaku.
Za izradu krafni slijedite sljedeće korake:
Pripremite zdjelu sa šećerom za oblaganje krafni i pladanj s kuhinjskim papirom u koji ćete staviti peciva nakon prženja. Zagrijte ulje u tavi za umak, mora biti 180 C, (provjerite termometrom).
Uz pomoć strugalice za tijesto pažljivo izvadite krafne iz pleha i pažljivo ih stavite u vruće ulje, pržite po dvije. Pržite svoje krafne dok ne porumene s obje strane, pažljivo ih okrenite šupljikavom žlicom.
Izvadite iz vrućeg ulja i stavite u kuhinjski papir da upije višak ulja. Još tople premazati šećerom, isti postupak ponoviti i s ostatkom peciva. Nožem napravite jednu rupu sa strane svake krafne i ostavite unutra prostor za punjenje kreme. U svaku krafnu ubacite filu od čokolade i kave. Na svoje krafne naribajte crnu i mliječnu čokoladu. Uživajte!