Finalni okršaj

Razgovarali smo s pobjednikom Hell’s Kitchena. Viktor Vercoustre otkrio nam je i jedan ljetni recept

Marko Dobrecović

Foto: RTL

Foto: RTL

Dobivši mjesto u plavom timu, od prvog je dana pokazivao raskoš svog talenta, a njegove delicije nerijetko su hvalili šef Gretić te sous-chefovi Ivana i Ivan

Pobjednik prve sezone hrvatske inačice svjetski poznatog šoua “Hell’s Kitchen” je Viktor Vercoustre! Duga sezona završila je prošlotjednim velikim finalom snimanim dijelom na Korčuli, a dijelom u poznatim Hell’s Kitchen kuhinjama.


Finalisti Viktor i Vehid sezonu su okrunili finalnim okršajem, a kao što mu ime sugerira, Viktor je izvojevao “viktoriju”. Viktor je jedan od kuhara koji su u Hell’s Kitchen kuhinju ušli naknadno. Dobivši mjesto u plavom timu, od prvog je dana pokazivao raskoš svog talenta, a njegove delicije nerijetko su hvalili šef Gretić te sous-chefovi Ivana i Ivan.


Put do finala Viktora je vodio i kroz onaj drugi, crveni tim.


Kao u restoranu


Viktore, prije svega čestitke na pobjedi. Ovo vam nije prvo sudjelovanje na televizijskim kulinarskim šouovima, no što vam predstavlja pobjeda na svjetski poznatom Hell’s Kitchenu?


– Veliki je to uspjeh i meni prilika da potvrdim da sam rođen za kuhara i da je to moj životni put. Potvrda da se isplatilo sve što sam naučio i koliko sam naporno radio svih ovih godina.


Koliko ovaj šou uspijeva simulirati ono što se zaista događa u kuhinjama svjetskih restorana?


– Primjerice, na našim večerama za goste jedina razlika je bila u tome što smo bili ograničeni vremenom za pripremu, u tome se vide ti elementi šoua i izazova, da se stvori pritisak, stres i dramatične situacije.


Imali smo određeno vrijeme za pripremu, nakon toga smo se odmah prebacivali u servis, a još nam ponekad nije sve bilo gotovo. Vremenski smo bili ograničeni, ali sve ostalo je bilo više-manje kao u restoranu, podjele u brigade, gosti, narudžbe, serviranje… Rekao bih da je dosta dobro simuliralo restoranski posao.


Kako je izgledalo snimanje šoua? Kako je izgledao vaš boravak u HK kući i što je bilo najteže?


– Jako brzo zaboraviš na kamere. Bilo mi je čudno prvih desetak dana dok se nisam priviknuo na sve to. Najstresnije mi je bilo dok smo se svaki dan oblačili i pripremali za novi snimajući dan i uzbuđeno razmišljali što nas čeka, koji će nam izazov danas doći.


Jedva čekaš i onda, kad krene kuhanje, potpuno sam se opustio, bio sam fokusiran i u tom poslu zaboravljao kamere. Brzo prijeđe u naviku, nisi svjestan da ćeš biti na televiziji, nego ti se čini da smo tamo i samo radimo ono što najbolje znamo – kuhamo.


Jeste li po završetku snimanja gledali epizode emisije na televiziji? Kako vam se taj šou čini iz perspektive gledatelja?


– Gledao sam, zanimalo me kako to sve izgleda na ekranu. Bilo mi je fora pratiti! Prvih tjedana nakon završetka snimanja bilo mi je čudno biti vani, kao da je za nas tamo u šou svijet malo stao, trebalo se opet priviknuti na vanjski svijet.



Plavi tim


Kakav je bio vaš odnos s kolegama? Tko vam je u kući bio najbliži? S kim ste najradije provodili slobodno vrijeme, a s kime najradije kuhali?


– Olakotna okolnost života s toliko puno ljudi bila je što smo svi kuhari pa nas je to vrlo brzo zbližilo, imali smo puno zajedničkih tema za razgovor, mišljenja… Jedni drugima smo pomagali, kad smo imali vremena, kuhali smo u kući, družili se. Navikneš se na sve to! Vehid, Domagoj, Dominik, Milena, Chiara…


Nikola je bio najduhovitija osoba u kući, Marko je bio dobra duša… Bio sam dobar sa svima!


U šou niste ušli isprva, već ste bili u onom dijelu natjecatelja koji je ušao naknadno. Koliko vam je u počecima boravka u šou bilo teško priviknuti se na natjecatelje koji su već bili u kući? Na televiziji se činilo da vas nisu otprva prihvatili.


– Kad smo nas četvero novih kandidata ušli, već su se formirale grupice, stari kandidati su se već priviknuli na šou i izolaciju. Iz njihovog pogleda mogao sam iščitati pitanje: “Kako to da su sad oni došli?”


Ali stvarno smo se brzo uklopili uz pomoć kuhanja. Kuhanje spaja ljude! Prve pobjede i izazovi su nas zbližili i vrlo brzo sam se sjajno osjećao u kući. Bilo mi je sjajno biti u plavom timu.


Vaš put u Hell’s Kitchenu vodio vas je i kroz plavi i kroz crveni tim. Sve je to dio igre, stoga kako vam je bilo boraviti u oba natjecateljska tima?


– Kad sam tek došao u plavi tim, bilo je tu nedostatka komunikacije, svatko je igrao za sebe. I nekako sam tamo donio mir, komunikaciju. Zaredale su nam se pobjede u izazovima, dobro smo se slagali, zezali u kući. Bio mi je mali šok kad sam morao preći u crveni tim. Ondje su isto bili dosta jaki karakteri.


Veselio sam se što ću imati prilike kuhati s Dominikom i Rokom K. No, oni su ubrzo ispali nakon što sam došao. Bilo mi je drago biti u oba tima i, iskreno, svi su mi jako dragi! Ipak, bilo mi je malo bolje u plavom (smijeh).


Nagrade za pobjednika


Finalna emisija šoua jednim je dijelom snimana u restoranu na Korčuli. Kako opisujete to iskustvo?


– Fantastično, jedva sam čekao neki takav izazov! I još biti na moru u restoranu s Michelinovom zvjezdicom! Sjajno iskustvo koje ću uvijek pamtiti. Chef Marko Gajski dao nam je prekrasne namirnice, svježu ribu, puno izbora, sezonsko povrće i začinsko bilje. Bili smo privilegirani kuhati tamo. To je bio jedan od vrhunaca emisije.


Pobjedom u šou dobili ste priliku raditi u korčulanskom restoranu s Michellinovom zvjezdicom. Što vam predstavlja ta mogućnost i je li ona ispunila vaše želje?


– Da, pobjedom sam dobio priliku raditi u istom tom restoranu Lešić Dimitri na Korčuli, kod chefa Marka Gajskog. Važno je za kuhara da bude okružen drugim sjajnim kuharima i da još više može učiti jer u kuhanju nikad dosta novog znanja. Za mene je to velika čast i prilika da još napredujem.


Pobjedom u šou dobili ste i novčanu nagradu od 30 tisuća eura, stoga moramo pitati na što planirate utrošiti osvojeni iznos.


– Plan je bio da si kupim auto, dio ću iskoristiti svakako na neko putovanje, volio bih ići jesti u nekoliko Michelinovih restorana u Europi.



Ljetni recepti


I za kraj, prigodno, ljeto počinje, stoga koje jelo biste našim čitateljima preporučili u nadolazećim dugim, ljetnim danima?


– Hladna juha od lubenice i ceviche od brancina.


Sastojci: brancin, mala lubenica, krastavac, dvije rajčice, stabljika celera, limeta, dvije žlice grčkog jogurta, đumbir, jedna čili papričica, bijeli aceto, maslinovo ulje, par listova bosiljka, sol, papar.


Priprema: ribu filetirati i narezati na deblje fete. Začinite soli, paprom, maslinovim uljem, sokom1 limete, korom limete i sitno narezanom čili papričicom. Ostaviti 20 min u hladnjaku.


U blender staviti četvrtinu lubenice bez koštica, pola krastavca oguljenog i bez koštica, trećinu stabljike celera, 2 rajčice, malo naribanog đumbira, pola čili papričice, 2 žlice maslinovog ulja, 2 žlice bijelog aceta, par listova bosiljka, sol i papar. Blendati jednu minutu i ostaviti u frižideru 30 min da bude lijepo hladno.


Lubenicu, celer i krastavce narezati na male kockice. Na tanjur posložiti ribu, kockice lubenice, krastavaca i celera i zaliti hladnom juhom. Možete još sipati malo maslinovog ulja ili ulja od bosiljka ili od čilija, cvijet soli i koru limete.