FOTO/iStock
Donosimo recept za slasticu koja je puna divnih okusa, a pritom izgleda božanstveno.
povezane vijesti
Iako je blagdansko vrijeme završilo, to ne znači da si ne bismo i dalje mogli priuštiti malo glamura i blagdanskog blještavila. Ako ni na kojem drugom nivou, onda zasigurno to možemo učiniti u kuhinji i poigrati se svojim jelovnikom. Neka nam zalogaji uvijek budu raskošni jer najslađe je nagraditi se svečanim zalogajima koji popravljaju raspoloženje.
U to ime, za svakodnevne male pobjede, donosimo recept za slasticu koja je puna divnih okusa, a pritom izgleda božanstveno.
Sastojci
- 1 šalica ulja kanole
- 1/2 šalice običnog grčkog jogurta
- 3 velika jaja
- 2 šalice granuliranog šećera
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 1/2 šalice mlaćenice
- 3 3/4 šalice višenamjenskog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica košer soli
- Džem od kupine
- 6 šalica svježih ili smrznutih kupina
- 1/2 šalice meda
- 1 žlica limunovog soka
- 1-2 žličice sušene lavande
- Maslac od bijele čokolade
- 3 štapića slanog maslaca, sobne temperature
- 1 1/2 šalice šećera u prahu
- 227 g bijele čokolade, otopljene i ohlađene
Upute
- Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Podmažite 2 okrugla kalupa za torte. Obložite pek papirom, zatim maslacem premažite/prskajte sprejom za kuhanje.
- U zdjeli samostojećeg miksera (ili upotrijebite ručni mikser) umutite ulje kanole, jogurt, jaja, šećer, vaniliju i mlaćenicu. Dodajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol i miješajte dok se samo ne sjedini.
- Tijesto izlijte u kalupe za torte i pecite 30-35 minuta, dok se vrhovi samo ne stegnu i više ne ljuljaju u sredini. Izvadite i ostavite da se ohlade pet minuta, a zatim prođite nožem po rubovima kalupa i okrenite kolače na rešetku za hlađenje. Pokrijte i pustite da se kolači potpuno ohlade prije sastavljanja.
- Za izradu pekmeza. Dodajte kupine, med, limunov sok i lavandu u lonac srednje veličine postavljen na jaku vatru. Zakuhajte smjesu, nakon što prokuha gnječicom za krumpir ili vilicom razbijte i zgnječite bobice. Nastavite kuhati 5-8 minuta ili dok se džem ne reducira i zgusne za 1/3. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Treba se zgusnuti kako se hladi.
- Za izradu kreme od maslaca. Dodajte maslac i šećer u prahu u zdjelu samostojećeg miksera. Tucite maslac i šećer u prahu dok maslac ne postane lagan i pjenast. Dodajte otopljenu bijelu čokoladu i miješajte dok se ne sjedini.
- Za sastavljanje. Velikim nazubljenim nožem pažljivo prepolovite svaku tortu vodoravno. Stavite jedan sloj torte na tanjur za posluživanje. Kolač premažite 1/4 puter kreme i premažite s oko 1/4 šalice džema. Ponovite s preostala 3 sloja kolača. Pazite da ne prepunite slojeve ili će se kolač teško rezati. Lagano zamrznite tortu izvana. Ohladite 30 minuta. Poslužite ili čuvajte u hladnjaku do 3 dana.