Foto: iStock
Predlažemo da probate napraviti granitu od mrkve s komadićima voća.
povezane vijesti
Ljeti se zbog nesnosnih vrućina znojimo, a gubitkom vode u organizmu, gubimo i brojne minerale i vitamine. Dio ih možemo nadoknaditi i uz pomoć originalnih granita, pravih koncentrata vitamina, a koje su istovremeno i hranjive i iznimno osvježavajuće. Predlažemo da probate napraviti granitu od mrkve s komadićima voća, a čiji su sastojci:
- 600 grama mrkve
- 300 grama tikvica
- 450 grama šećera
- 1 limun
- 80 do 100 grama voća po ukusu (marelice, jagode i sl.)
Počnite tako da dobro operete i povrće i voće. Mrkvu narežite na komadiće, dodajte sok od limuna i izmješajte mikserom. Uzmite oko 400 ml upravo dobivene smjese u koju dodajte 300 ml vode i 150 grama šećera. Sve dobro promiješajte i stavite u zamrzivač na oko 4 sata, pazeći da smjesu miješate svakih 30 minuta.
U ovom trenutku pripremite sirup tako da zakuhate oko 150 ml vode sa preostalih 300 grama šećera, dodajte tikvice (već narezane na kose ploške) i pustite da kuhaju oko 5 minuta. Izvadite tikvice i ostavite sirup na vatri još 5 minuta, da se stisne. Ponovno ubacite tikvice i ostavite da se ohlade.
Pripremite šalicu za granitu, prekrivši je kriškama tikvica. Na dno stavite voće prethodno narezano na kockice, dodajte granitu, ukrasite po ukusu i poslužite.
Ukusna varijanta granite od mrkve može biti granita ACE (naranča – mrkva – limun), za čiju pripremu možete slijediti ovaj vrlo jednostavan recept ( za 2-3 granite):
- 2 mrkve
- 2 naranče
- 1 limun
- 50 grama šećera (promjenjiva doza prema ukusu, poželjno je da ne prelazi 80 grama)
- 400 ml vode
Voće i mrkvu ogulite i narežite na komadiće, pazeći da s voća skinete svu kožicu i izvadite sve koštice pa sastojke stavite u blender. Propasirajte, dodajte vodu i šećer pa izmiksajte.
Tako dobivenu tekuću smjesu potrebno je staviti u zamrzivač kako bi se postigla željena konzistencija, eventualno u kalupe za led. Ako vam se ne sviđa okus pulpe, možete filtrirati piće prije nego što ga stavite u kalupe da se ohladi.
Kada se zamrznu, možete izvaditi kocke i staviti ih u mikser ili blender kako biste razlomili kristale. U ovom trenutku granita je spremna za uživanje.