Foto: Pixabay
Koncentrat nutritivnih elemenata koji su ključni za dobrobit tijela
povezane vijesti
Rajčica je jedan od simbola mediteranske prehrane, vrlo je svestrana i može se koristiti u najrazličitijim receptima – od tjestenine do ribljih ili mesnih jela, od salata do čak sladoleda i džemova.
No, rajčica je i koncentrat blagotvornih svojstava za tijelo, što nas dodatno motivira da je često konzumiramo:
- smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti
- vrlo je bogata vitaminom C, temeljnim elementom za pravilno funkcioniranje našeg imunološkog sustava
- doprinosi mršavljenju stimulirajući proizvodnju aminokiseline karnitina, koju tijelo koristi za pretvaranje lipida u energiju
- pomaže u održavanju razine kolesterola u krvi pod kontrolom, poboljšavaja zdravlje kardiovaskularnog sustava i sprječava rizik od moždanog ili srčanog udara
- konačno, sadrži likopen, snažan antioksidans koristan za usporavanje procesa starenja stanica i napredovanje degenerativnih bolesti. Likopen također ima dokazana preventivna svojstva protiv raka (posebice tumora debelog crijeva i prostate).
Ali kako bi bilo najbolje konzumirati rajčice kako biste maksimalno iskoristili njihove dobrobiti za vaše tijelo?
U stvarnosti, i sirove i kuhane, rajčice pružaju neke korisne elemente za vaše blagostanje.
Vitamin C je osjetljiv na visoke temperature: to znači da, ako se želite opskrbiti ovim elementom za jačanje vašeg imunološkog sustava, trebali biste konzumirati sirove rajčice, možda u finoj salati ili na prepečenom kruhu.
No, važno je konzumirati i kuhanu rajčicu – u obliku umaka za tjesteninu ili u drugim pripravcima – s obzirom na to da kuhanje omogućuje vašem tijelu da lakše apsorbira likopen koji, kao što smo rekli, obavlja vrlo važne zaštitne funkcije stanica i sprječava starenje.