Iznimno vrijedne

Rajčice: je li ih bolje jesti sirove ili kuhane kako biste maksimalno iskoristili njihove prednosti?

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Koncentrat nutritivnih elemenata koji su ključni za dobrobit tijela

Rajčica je jedan od simbola mediteranske prehrane, vrlo je svestrana i može se koristiti u najrazličitijim receptima – od tjestenine do ribljih ili mesnih jela, od salata do čak sladoleda i džemova.


No, rajčica je i koncentrat blagotvornih svojstava za tijelo, što nas dodatno motivira da je često konzumiramo:


  • smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti
  • vrlo je bogata vitaminom C, temeljnim elementom za pravilno funkcioniranje našeg imunološkog sustava
  • doprinosi mršavljenju stimulirajući proizvodnju aminokiseline karnitina, koju tijelo koristi za pretvaranje lipida u energiju
  • pomaže u održavanju razine kolesterola u krvi pod kontrolom, poboljšavaja zdravlje kardiovaskularnog sustava i sprječava rizik od moždanog ili srčanog udara
  • konačno, sadrži likopen, snažan antioksidans koristan za usporavanje procesa starenja stanica i napredovanje degenerativnih bolesti. Likopen također ima dokazana preventivna svojstva protiv raka (posebice tumora debelog crijeva i prostate).

Ali kako bi bilo najbolje konzumirati rajčice kako biste maksimalno iskoristili njihove dobrobiti za vaše tijelo?


U stvarnosti, i sirove i kuhane, rajčice pružaju neke korisne elemente za vaše blagostanje.


Vitamin C je osjetljiv na visoke temperature: to znači da, ako se želite opskrbiti ovim elementom za jačanje vašeg imunološkog sustava, trebali biste konzumirati sirove rajčice, možda u finoj salati ili na prepečenom kruhu.


No, važno je konzumirati i kuhanu rajčicu – u obliku umaka za tjesteninu ili u drugim pripravcima – s obzirom na to da kuhanje omogućuje vašem tijelu da lakše apsorbira likopen koji, kao što smo rekli, obavlja vrlo važne zaštitne funkcije stanica i sprječava starenje.