Foto: iStock
Izvor esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamine K, C i A, kalij, kalcij i dijetalna vlakna
povezane vijesti
Radič je lisnato povrće poznato po svom karakterističnom blago gorkastom okusu te raznolikosti oblika i boja.
Podrijetlom iz mediteranskog područja, radič se danas uzgaja u cijelom svijetu i koristi se u mnogim kuhinjama zbog svog jedinstvenog okusa i nutritivnih svojstava.
Vlakna u radiču pomažu probavu i održavaju stabilnu razinu šećera u krvi.
Bogat je antioksidansima kao što su flavonoidi i karotenoidi, a dobar sadržaj vlakana može poboljšati crijevnu pravilnost i pospješiti dobru probavu.
Njegov nizak sadržaj kalorija čini ga idealnim izborom za one koji žele kontrolirati svoju težinu.
Također predstavlja svestranu i ukusnu namirnicu, no preporučljivo je ne konzumirati previše radiča ako patite od sindroma iritabilnog crijeva ili u slučaju određene alergije.
Crveni radič sadrži uglavnom kalij, ali i magnezij, fosfor, kalcij, cink, natrij, željezo, bakar i mangan.
Također sadrži vitamine B skupine, vitamin C, vitamin E, vitamin K.
Zahvaljujući visokom postotku vode, radič je pročišćavajući pa može biti valjana pomoć onima koji pate od zatvora i probavnih poteškoća.
Ovo povrće je također korisno za one koji boluju od psorijaze.
Crveni radič, kao i sve povrće ove boje, bogat je antioksidansima. Sadrži antocijane i triptofan.
Prvi pomaže u sprječavanju kardiovaskularnih čimbenika rizika, dok triptofan pomaže u borbi protiv nesanice.
Antioksidativni spojevi pronađeni u radiču pokazali su protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju kronične upale u tijelu.
Redovito uzimanje radiča povezano je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti zbog njegove sposobnosti snižavanja krvnog tlaka i poboljšanja razine kolesterola.
Vitamin A sadržan u radiču neophodan je za zdravlje očiju i može pomoći u prevenciji problema poput katarakte.
Vitamin C i drugi antioksidansi koji se nalaze u radiču mogu pomoći u održavanju kože zdravom, smanjujući oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima i potičući proizvodnju kolagena.