Foto: iStock
Ukrasiti ga možete po želji!
povezane vijesti
Čokoladni kolači siguran su izbor kada su u pitanju slastice, a još nam se više sviđaju kada su gotovo za čas i to u jednom pladnju.
Imamo recept za točno takav preliven čokoladom, a ukrasiti ga možete po želji!
Sastojci
Za biskvit:
- 50 g kakaa u prahu
- 6 žlica kipuće vode
- 100 g mekog maslaca
- 275 g sitnog šećera
- 3 velika jaja
- 125 ml mlijeka
- 175 g samodizajućeg brašna
- 1 žličica praška za pecivo
Za glazuru:
- 3-4 žlice zagrijanog, propasiranog pekmeza od marelica
- 100 ml slatkog vrhnja
- 200g tamne čokolade, sitno nasjeckane ili naribane
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C (160°C ako koristite ventilator).
Stavite kakao u veliku zdjelu, dodajte kipuću vodu i miješajte dok ne postane glatko. Dodajte maslac i istucite kakao dok ne postane glatka smjesa, a zatim dodajte preostale sastojke za kolač i miksajte dok se ne sjedine – to možete učiniti ručnim mikserom ili drvenom kuhačom.
Izlijte u lim, ravnomjerno rasporedite i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30-35 minuta, ili dok ne naraste i skupi se od stijenki lima.
Ostaviti da se hladi u kalupu 10 minuta, zatim ga okrenite i skinite papir za pečenje.
Kistom za tijesto premažite vrh torte pekmezom od marelica i ostavite da se potpuno ohladi
Za glazuru zagrijte vrhnje u maloj posudi dok ne bude toplo, kako biste ga istemperirali kako se čokolada ne bi stvrdnula, a zatim dodajte čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi i postane glatka.
Ostavite da se malo ohladi tako da dobijete gustu konzistenciju za izlijevanje. Glazuru prelijte preko kolača, razmazujte ga paletnim nožem da potpuno prekrijete kolač, piše BBC Food.