Foto: iStock
Toliko je fina da ćete ju htjeti pojesti čitavu dok je još topla
povezane vijesti
Kada su u pitanju aromatična tijesta, teško je nadmašiti focacciu. Ako niste sigurni imate li potrebna znanja za savladavanje procesa izrade tijesta, pronašli smo recept koji je vrlo jednostavan, a koji jamči zamamnu štrucu focaccie!
Sastojci
- 512 g višenamjenskog brašna ili brašna za kruh
- 10 g soli
- 8 g instant kvasca
- 455 g mlake vode, dobivene miješanjem četvrtine kipuće vode s ostatkom hladne vode
- maslac za mazanje
- 4 žlice maslinovog ulja
- krupna morska sol
- nekoliko grančica ružmarina, po želji
Priprema
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i instant kvasac, a potom dodajte vodu.
Pomoću silikonske lopatice miješajte dok se sastojci ne pretvore ljepljivu kuglu tijesta.
Površinu tijesta lagano namažite maslinovim uljem. Pokrijte zdjelu vlažnom kuhinjskom krpom, poklopcem za zdjelu ili plastičnom folijom i odmah stavite u hladnjak na najmanje 12 sati.
Premažite limove za pečenje maslacem, a potom ulijte u njih dvije žlice maslinovog ulja.
Nauljite malo ruku i presavinite ga nekoliko puta dok je još u zdjeli.
Podijelite tijesto na dva jednaka dijela pa stavite jedan dio u jedan od pripremljenih limova. Loptu tijesta uvaljajte u ulje kako biste je svu prekrili, oblikujući grubu kuglu. Ponovite s preostalim dijelom.
Pustite tijesto da odstoje 3 do 4 sata, ovisno o temperaturi u vašoj kuhinji, no ne morate ga pokriti ovoga puta.
Postavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte je na 220°C.
Ako koristite ružmarin, pospite ga po tijestu.
Potom svaki dio tijesta prelijte žlicom do dvije ulja i koristeći ruke premažite tijesto, a zatim koristeći sve svoje prste, stvorite udubljenja u tijestu. Ako je potrebno, lagano razvucite tijesto dok ga udubljujete kako bi tijesto ispunilo posudu. Sve pospite sitnom morskom soli.
Prebacite tijesta u pećnicu i pecite 25 do 30 minuta, dok donja strana ne postane zlatna i hrskava. Izvadite posude ili tavu iz pećnice i prebacite focacciu na rešetku za hlađenje. Pustite da se ohladi 10 minuta prije rezanja i posluživanja.