Francuska poslastica

Pronašli smo recept za kolačiće Madeleine s bijelom čokoladom

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Nije ih teško za napraviti, a okus će vas oduševiti

Kad govorimo o Madeleine kolačićima, odmah zamišljamo tople i pahuljaste male poslastice! E sada, zamislite ih sa bijelom čokoladom…


Nije ih teško za napraviti, a okus će vas oduševiti. Ove male francuske poslastice odlično će ići uz jutarnju kavu ili kao popodnevni desert. Recept donosimo u nastavku teksta!


Sastojci


 


  • 113 g neslanog i otopljenog maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 velika jaja, sobne temperature
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 125 g višenamjenskog brašna
  • pola žličice praška za pecivo
  • 113 g bijele čokolade, otopljene

Priprema


Koristeći ručni ili samostojeći mikser s nastavkom za mućenje, istucite jaja i šećer te miksajte na velikoj brzini 8-10 minuta ili dok smjesa ne postane gusta, blijeda i čvrsta.


Dodajte ekstrakt vanilije i tucite dok se ne sjedini.


U maloj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo, te pomoću lopatice lagano umiješajte smjesu brašna u smjesu jaja. Zatim lagano umiješajte otopljeni maslac u tijesto. Trebat će minuta ili dvije da se potpuno stope, stoga nastavite lagano miješati dok se potpuno ne sjedine.


Pokrijte zdjelu i ostavite tijesto da se ohladi u hladnjaku 45 minuta.


Pred kraj hlađenja, zagrijte pećnicu na 180°c. Lagano namažite kalupe za kolačiće s otopljenim maslacem, a zatim zagrabite veliku žlicu tijesta i stavite žlicu smjese u sredinu svakog kalupa.


Pecite 10-12 minuta ili dok kolačići lagano ne porumene.


Prebacite ih na rešetku i ostavite da se ohlade. Dok se hlade, otopite bijelu čokoladu u maloj posudi u mikrovalnoj pećnici, a zatim umočite kolačiće u otopljenu bijelu čokoladu, piše Barley&Sage.