Zdravlje

Prirodna zaštita. Koji začini jačaju imunitet i zašto ih trebate uvrstiti u prehranu?

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Kurkuma, đumbir, češnjak i drugi začini pružaju prirodnu zaštitu organizmu, potičući imunološki sustav u borbi protiv bolesti.

Uzimanje začina ne samo da obogaćuje okus jela, već može pomoći i u jačanju imuniteta, ključnog za obranu tijela od virusa i bakterija. Mnogi od njih sadrže prirodne spojeve koji podržavaju zdrav imunološki sustav, a evo nekoliko najmoćnijih začina koje biste trebali uključiti u svoju prehranu:


Kurkuma


Kurkuma je nezaobilazan začin u mnogim kuhinjama diljem svijeta, ali i u alternativnoj medicini. Glavni aktivni sastojak, kurkumin, poznat je po snažnim protuupalnim svojstvima koja pomažu tijelu u borbi protiv upala i infekcija. Kurkumin također djeluje kao snažan antioksidans, neutralizirajući štetne slobodne radikale koji mogu oslabiti imunološki sustav.


Đumbir


Đumbir je poznat po svojoj sposobnosti smanjenja upala i poticanja zdravlja dišnih puteva. Ovaj korijen sadrži bioaktivne spojeve koji jačaju imunitet i mogu pomoći u smanjenju rizika od respiratornih infekcija. Đumbir također pomaže ublažiti simptome prehlade i upale grla.


Češnjak


Češnjak se smatra prirodnim antibiotikom zahvaljujući spoju alicin, koji pomaže tijelu u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica. Ovaj snažni začin povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje igraju ključnu ulogu u obrani tijela od infekcija. Također smanjuje upale, pomaže kod prehlade i općenito jača otpornost organizma.



FOTO: iStock
Povećajte unos odabranih začina za vrijeme hladnijih mjeseci

Cimet


Cimet nije samo ukusan začin već i moćan antioksidans koji može podržati zdravlje imunološkog sustava. Njegova antioksidativna svojstva pomažu u smanjenju upala i borbi protiv štetnih učinaka slobodnih radikala, što tijelu olakšava obranu od infekcija.


Klinčić


Klinčić je bogat antioksidansima, vitaminom C i eugenolom, spojevima koji pomažu u jačanju imunološkog sustava. Klinčići su također poznati po svojim antibakterijskim svojstvima, a mogu pomoći u borbi protiv respiratornih infekcija i prehlada.


Uvrstiti ove začine u vašu svakodnevnu prehranu jednostavan je način kako prirodno podržati svoj imunitet. Njihova antioksidativna i protuupalna svojstva mogu pomoći tijelu da se brže i efikasnije bori protiv infekcija, a uz to obogaćuju okus vaših omiljenih jela. 


Ako niste sigurni kako efikasno i brzo unijeti dotične začine u svoju prehranu, predlažemo da napravite topli čaj od svježeg đumbira. 


Sastojci za jednu šalicu: 


  • 2 cm korijena đumbira narezanog na veće komade
  • 1-2 žlice meda
  • 1/3 žličice kurkume
  • 1/3 žličice cimeta

*začine možete prilagoditi ovisno o vlastitoj želji


Priprema: 


Đumbir kuhajte u vodi oko 15 minuta. U međuvremenu u šalicu dodajte med i začine i dobro pomiješajte dok ne dobijete ujednačnu smjesu. Kada se đumbir skuha, ocijedite čaj i prelijte u šalicu.