Kao iz vrhunskog restorana

Pripremite umak od gorgonzole koji će oduševiti sve

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Zabluda je da je izrada umaka od gorgonzole komplicirana

Iako možda na prvi pogled priprema umaka od gorgonzole djeluje izazovno, to je daleko od istine! Uz ovaj jednostavan recept možete napraviti umak koji grije dušu i tijelo.


Ne samo da je izvrsnog okusa uz špagete i penne, nego jednako dobro ide uz njoke ili torteline. Isprobajte ovaj recept i uživajte u rapsodiji talijanskih okusa.



Sastojci: 


  • 1 češanj češnjaka
  • 30 grama maslaca
  • 20 grama brašna
  • 200ml mlijeka
  • 200 ml vrhnja
  • 150g gorgonzole
  • ½ žličice soli
  • 1 prstohvat papra
  • 1 prstohvat ribanog muškatnog oraščića
  • ½ vezice vlasca (ili peršina)


Priprema:


Češnjak ogulite i sitno nasjeckate. Otopite maslac u loncu i pirjajte nasjeckane režnjeve češnjaka jednu minutu. Umiješajte brašno i deglazirajte dno mlijekom i vrhnjem.


Pustite umak da prokuha, a zatim umiješajte sir gorgonzolu u komadićima dok se ne rastopi. Pasirajte umak i začinite solju, paprom i naribanim muškatnim oraščićem. Neposredno prije posluživanja jelo pospite umakom od gorgonzole te sitno nasjeckanim vlascem.