Foto: Pixabay
Izvrsne kao prilog glavnom jelu ili kao ukusno predjelo
povezane vijesti
Sušene rajčice u ulju jedan su od ponosa talijanske južnjačke kuhinje, posebice kalabrijske i apulijske.
Da biste ih pripremili, samo uzmite nekoliko zrelih rajčica, osušite ih i zatim stavite u staklenku s izvrsnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Evo kako to učiniti korak po korak.:
Sastojci:
- 2,5 kg rajčica
- krupna sol po ukusu
- ekstra djevičansko maslinovo ulje po ukusu
Priprema: Rajčice operite i prepolovite po dužini. Stavite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje, pospite s malo krupne soli i pecite na 120 stupnjeva 8-10 sati.
Kad su spremne, ostavite ih da se ohlade na rešetki.
U ovom trenutku ih stavite u već sterilizirane staklenke. Napravite prvi sloj i dodajte ulje. Zatim napravite drugi sloj, jako dobro utiskujući i prelijte sa još ulja.
Tajna je u tome da rajčice dobro pritisnete kako biste uklonili mjehuriće zraka i potopite ih maslinovim uljem.
Nemojte cijelu staklenku napuniti sušenim rajčicama, nego ostavite par centimetara slobodno na rubu, koje ćete ipak napuniti uljem.
Staklenke dobro zatvorite i ponovno prokuhajte. Stavite ih u posudu s hladnom vodom, stavite kuhinjske krpe kako ne bi lupale jedna o drugu.
Kada voda zavrije računajte da treba oko 20-30 minuta kuhanja. Pustite ih da se ohlade u vodi i zatim ih spremite.