Sezonski recept

Pripremite sočni cheesecake sa šljivama u kojem ćete u potpunosti uživati

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Sezona šljiva je u punom zamahu i stoga donosimo sjajan recept za jednostavnu pripremu

Cheesecake je mnogima omiljen kolač, a još je bolji kada ga prilagodite sezoni pa upotrijebite i sezonsko voće. Buduće da je sada sezona šljiva, iskombinirajte to slasno voće koje će vaš cheesecake dovesti na novu razinu.


Recept je iznimno jednostavan, a rezultat je sjajan i ukusan desert!



Sastojci:


Za tijesto:


  • 250 grama brašna
  • 150 grama šećera
  • 175 grama maslaca
  • prstohvat soli
  • 4 žlice hladne vode

Za nadjev:


  • 620 grama svježih šljiva
  • 500 grama quark posnog sira
  • 400 grama kiselog vrhnja
  • 150 mililitara mlijeka
  • 2 paketića praha za puding od vanilije
  • 140 grama šećera 


Priprema:


U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte maslac u malim komadićima te vodu. Mijesite rukama sve dok se ne formira glatka smjesa, tijesto potom zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Zagrijte vašu pećnicu na 180 stupnjeva. Zatim uzmite kalup za torte promjera cca 26 cm te ga namastite s malo ulja ili maslaca. Šljive operite s vodom, prerežite na polovice i odstranite koštice. U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje i quark sir. Umiješajte puding u prahu i šećer i potom dodajte mlijeko te sve dobro promiješajte.  Na dno kalupa ravnomjerno raširite tijesto i napravite obrub visine 4 cm. Dobro utisnite prstima te par puta izbodite s vilicom. Nadjev razmažite po tijestu i dobro izgladite. Položite polovice šljiva u nadjev tako da odrezani dio bude okrenut prema dnu. Pecite u pećnici oko 65 minuta. Nakon što je cheesecake ispečen, ostavite ga da se hladi barem 3 sata. Prije posluživanja preporučujemo dodati šlag na vrh. Dobar tek!