Zasitno, a zdravo

Pripremite složenac koji svoju posebnost duguje jednom zdravom sastojku

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Klasik bakine kuhinje

Želite li ukusno jelo s malo ugljikohidrata? Tada umjesto klasičnog složenca od krumpira ili tjestenine s mljevenim mesom pripremite verziju s krepkom gratiniranom cvjetačom. Za razliku od većine drugog povrća ovog tipa, cvjetača je lako probavljiva, a sadrži i puno vrijednog vitamina C. Cvjetača je također bogata kalijem i pomaže kod detoksikacije.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Arman Liew (@thebigmansworld)



Sastojci:


  • 1 cvjetača
  • 1 žličica ulja
  • 1 ljutika
  • 400 g mljevenog mesa (miješano)
  • 50 g paste od rajčice
  • 50 ml juhe od povrća
  • Sol i papar
  • Paprika u prahu
  • Talijansko začinsko bilje
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica brašna
  • 125 ml mlijeka
  • 50 ml vrhnja
  • 100 g naribane gaude 

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Familystyle Food | Recipes (@familystylefood)



Priprema: 


Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Zagrijte vodu u velikom loncu. Cvjetaču narežite na male cvjetiće i kuhajte oko 7 minuta. Cvjetaču ocijedite, pustite da se kratko ohladi pa je stavite u posudu za pečenje. Zagrijte ulje u tavi, sitno narežite ljutiku i pirjajte dok ne postane prozirna. Dodajte mljeveno meso i pirjajte dok ne postane mrvičasto. Zatim umiješajte pastu od rajčice i temeljac od povrća, deglazirajte mljeveno meso čim je kuhano i začinite umak solju, paprom, paprikom u prahu i talijanskim začinskim biljem. Umak od mljevenog mesa prelijte preko cvjetače.


Za bešamel u loncu rastopite maslac, pospite ga brašnom i promiješajte pjenjačom. Zatim deglazirajte mlijekom i ostavite da se umak zgusne. Dodajte vrhnje i začinite solju i paprom. Mljeveno meso premažite bešamelom. Posudu za pečenje pospite naribanim sirom i pecite u pećnici oko 25 minuta dok sir ne porumeni. Također možete iskoristiti orašaste plodove, sjemenke, pržene bademe ili izmrvljeni tortilja čips kao odlične dodatke za još zanimljiviju verziju.