Foto: Pixabay
Dovoljno je samo par sastojaka i kako ga napraviti korak po korak
povezane vijesti
Lavandin šećer
Ovo je recept koji datira iz srednjeg vijeka, kada se ova mješavina koristila za slastice. Kao dozu koristite veću staklenku.
Uglavnom će vam trebati:
- granulirani šećer
- osušeni cvjetovi lavande
Priprema: Uzmite staklenku i napunite dno slojem granuliranog šećera, zatim napravite sloj sa suhim cvjetovima lavande i nastavite naizmjenično dok ju ne napunite.
Nakon 48 sati smjesa je gotova, ali ne zaboravite da se šećer može čuvati do 6 mjeseci.
Preporuča se s vremena na vrijeme protresti staklenku kako bi se ulja lavande preraspodijelila.
Šećer i cimet
Klasik, ali uvijek aktualan, idealan za vaše deserte ili čak za kavu. Omjeri su sljedeći, ali upotrijebite dovoljno da napunite staklenku:
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 1/2 šalice granuliranog šećera
Priprema: Osnovno pravilo je 1 žlica cimeta na svaku 1/2 šalice granuliranog šećera.
Kao i kod prethodnog recepta, izmjenjujte sloj šećera i cimeta, a ako želite, staklenku možete ukrasiti štapićem cimeta ili zvjezdastog anisa.
Vanilin šećer
Imajte na umu da je omjer 1 mahuna vanilije na svake 3 šalice granuliranog, bijelog ili smeđeg šećera, kako želite.
Sastojci su:
- 1 mahuna vanilije
- 3 šalice granuliranog šećera
Priprema: Mahunu vanilije otvorite na 2 dijela po dužini. Stavite sloj šećera u staklenku i izmrvite sjemenke na sloj šećera.
Nastavite s ostalim slojevima dok ne napunite staklenku i zatvorite. Ako želite, možete protresti staklenku da se promiješa.