
FOTO/iStock
Kolač koji je tako jednostavan, a tako bogatog okusa
povezane vijesti
Starinski, jednostavni kolači, daju poseban doživljaj. Posegnite za ovim retro receptom za izvrnuti kolač od ananasa. Pečenjem ananasa prije pečenja kolača gubite dio vode i dobivate kolač urednijeg izgleda.
Sastojci
- ananas 1 mali, oguljen i narezan na kockice
- smeđi šećer 2 žlice
- maslac 115 g, omekšan plus 50 g za lim
- šećer u prahu 175 g, plus 3 žlice
- trešnje 7, prepolovljene (izborno)
- jaja 3
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- glatko brašno 225g
- prašak za pecivo 2 žličice
- mlijeko 50-75ml
Priprema
KORAK 1
Zagrijte pećnicu na 180C. Stavite komadiće ananasa na tepsiju i pecite 10 minuta.
KORAK 2
Pospite smeđim šećerom i pecite još 10 minuta. Pustite da se potpuno ohladi na pladnju.
KORAK 3
Ivice i podnožje okruglog kalupa za torte, debljine 22 cm, premažite maslacem i na podlogu kalupa dodajte debeli sloj maslaca. Po maslacu pospite 3 žlice šećera u prahu. Složite karamelizirane komade ananasa u jedan sloj na dno kalupa uredno ili nasumično koliko želite.
KORAK 4
Dodajte trešnje za dodatni užitak, ako želite.
KORAK 5
U zdjeli istucite 115 g maslaca i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro umutite između svakog, a zatim umutite vaniliju.
KORAK 6
U zdjelu prosijte brašno, dodajte prašak za pecivo i prstohvat soli te ga metalnom žlicom umiješajte u tijesto. Dodajte mlijeko da dobijete glatko tijesto.
KORAK 7
Žlicom stavljajte tijesto po kriškama ananasa i zagladite vrh. Pecite 50 minuta.
KORAK 8
Ostavite da se ohladi 5 minuta, a zatim nježno izvadite na tanjur.