Sok od bundeve

Pretvorite skromno, ali dragocjeno povrće u snažan lijek za kožu i kosu

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Sadrži vitamine kao što su B1, B2, B6, C, D, E i beta karoten te važne minerale

Bundeva je jedno od povrća koje se najčešće uzgaja i nevjerojatno je bogata esencijalnim antioksidansima i vitaminima.


Ovo skromno, niskokalorično povrće sadrži velike količine vitamina A, flavonoidnih polifenolnih antioksidansa poput luteina, zeksantina i karotena.


Kao i samo povrće, sok od bundeve sadrži važne vitamine kao što su B1, B2, B6, C, D, E i beta karoten te minerale poput kalija, fosfora, kalcija, magnezija i željeza. Također sadrži ugljikohidrate i neke osnovne bjelančevine.


Kako napraviti sok od bundeve


Sok od bundeve izuzetno je svestran, koristi se u nekoliko recepata, a može se i samostalno konzumirati.


Da biste dobili dobar sok, odaberite bundevu ujednačene boje i slatkog okusa, po mogućnosti takvu da je pogodna za jelo ili za izradu kolača.


Ako želite pojačati okus soka, pomiješajte neke začine, poput mljevenog muškatnog oraščića, cimeta, đumbira ili soka od jabuke ili žlicu soka od limuna. Kada su temperature još blage, možete ga poslužiti s ledom kao osvježavajuće piće. Očito, prije uzimanja soka od bundeve uvijek je preporučljivo provjeriti prisutnost ili odsutnost alergija.


Za pripremu je dovoljno bundevu očistiti i narezati na sitne komadiće, sve staviti u blender na najvećoj snazi. Na kraju dodajte sok od jabuke ili limuna i začine po ukusu, a za zaslađivanje se odlučite za žličicu meda.


Za što je sve koristan


Ljudi koji pate od bubrežnih kamenaca i žučnog mjehura mogu imati koristi od soka od bundeve konzumiranjem pola čaše 3 puta dnevno u razdoblju od 10 dana; u ovom slučaju važno je da se uvijek posavjetujete sa svojim liječnikom.


Sok od bundeve ima izvrsna svojstva čišćenja koja eliminiraju arterijske naslage, uvelike smanjujući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Visok sadržaj antioksidansa također pomaže u sprječavanju ukrućenja ili otvrdnjavanja stijenki arterija.


Laksativna svojstva soka od bundeve učinkovita su protiv zatvora.


Pomaže u izbacivanju toksičnog otpada kroz bubrege i mokraćni sustav. Njegova ljekovita svojstva pokazala su se vrlo učinkovitima u liječenju čira i kiselosti.


Sok od bundeve je učinkovit u liječenju nesanice, pa se ispijanje čaše ovog soka s medom može opustiti i umiriti živce.


Vitamin C i drugi minerali koji se nalaze u soku od bundeve jačaju imunološki sustav i tako štite tijelo od napada virusa.


Obilne količine vitamina C, vitamina E i beta karotena u soku od bundeve pomažu održati kožu mladom, gipkom i sjajnom.


U kombinaciji s ostalim sastojcima kao što su med, jogurt, sok od limuna i ulje vitamina E, ovaj prekrasni sok, zahvaljujući svojim hidratantnim svojstvima, pruža hranu za različite tipove kože.


Vitamin A, uz visok sadržaj kalija, pomaže u poticanju ponovnog rasta kose. Sok od bundeve aktivni je sastojak u tretmanima protiv gubitka kose.


Sok od bundeve također je učinkovit kao specifičan hidratantni tretman za suhu i oštećenu kosu.