Plave zone

Prehrambene navike za mršavljenje i zdravlje preuzete od najdugovječnijih ljudi

FOTO/PEXELS

FOTO/PEXELS

Ljudi u Plavim zonama jedu impresivnu raznolikost vrtnog povrća kada je u sezoni, a zatim kisele ili suše višak kako bi uživali izvan sezone



Ako je stara poslovica istinita, s godinama dolazi mudrost, onda su ljudi koji žive najdulje među najkompetentnijim da se pitaju o bilo čemu. Od načina života preko mentalnog zdravlja do posla i cjelokupnog izgleda, proživljeno iskustvo može pomoći da bilo tko postane stručnjak na vrijeme.


Provedeno je istraživanje o tome kako ući u trag tim mudrim, dugovječnim ljudima i prikupiti njihove životne savjete. Projekt Plave zone, koji vodi osnivač Dan Buettner, identificirao je pet mjesta na svijetu gdje ljudi žive najdulje: Okinawa, Japan; Sardinija, Italija; Nicoya, Kostarika; Ikaria, Grčka, i Loma Linda, Kalifornija. Zatim su on i njegov tim proučili te zajednice i primili na znanje široku lepezu životnih savjeta koje možemo naučiti od njih.


Taj savjet, naravno, uključuje znanje o tome kako jesti za optimalno zdravlje. Iako zajednice u Plavoj zoni imaju mnogo zajedničkog u pogledu prehrambenih navika, praksa broj jedan koju dijele je jednostavna: sve su uglavnom biljne, piše Eat This.


Najdugovječniji ljudi uglavnom jedu biljnu prehranu




“Ljudi u Plavim zonama jedu impresivnu raznolikost vrtnog povrća kada je u sezoni, a zatim kisele ili suše višak kako bi uživali izvan sezone”, kaže projekt. “Najbolja hrana za dugovječnost je lisnato povrće poput špinata, kelja, cikle i repe te blitve. U kombinaciji sa sezonskim voćem i povrćem, cjelovite žitarice i grah dominiraju obrocima Plavih zona tijekom cijele godine. ”


Ovi dugovječni jedu meso, ali samo kao mali prilog, vrlo rijetko. Umjesto toga, bjelančevine dolaze iz graha, orašastih plodova, sjemenki i zelenila—hrane koja može podržati gubitak težine.


Veza između biljne prehrane i mršavljenja


Već je brojnim drugim studijama dokazano da prehrana bazirana na povrću pomaže u mršavljenju; možda je količina dokaza koji povezuju biljke s manjom tjelesnom težinom kriva za naš trenutni kulturni pomak prema mesnim alternativama.


Još 2010. godine studija je pokazala da je konzumacija mesa povezana s debljanjem, čak i ako su se koristile druge zdrave tehnike mršavljenja. Zatim, 2018., sveobuhvatan pregled nekoliko studija pokazao je da je prehrana zasnovana na povrću u korelaciji s boljim ukupnim zdravljem – uključujući uspješnije pokušaje mršavljenja. Tek 2020. godine objavljena je još jedna studija koja povezuje biljnu prehranu s gubitkom težine.


Već neko vrijeme znamo da su biljke odgovor, barem prema istraživanju. Ali zahvaljujući Projektu Plave zone, možemo biti sigurni da se ideja temelji na nečemu izvan akademskog istraživanja: potvrđena je mudrošću najdugovječnijih ljudi na svijetu.