Ograničava potrošnju

Predlažemo jedan aparat – nezamjenjiv je svima koji žele uštediti vrijeme u kuhinji

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Zahvaljujući visokim temperaturama koje može postići, ubrzava i optimizira kuhanje hrane

Ovaj alat je nezamjenjiv za one koji žele uštedjeti vrijeme u kuhinji.


Najveće dobrobiti leže upravo u:


  • smanjenje vremena kuhanja, uz zadržavanje mekoće i konzistencije namirnica
  • očuvanje hranjivih tvari i okusa hrane učinkovitije od tradicionalnog kuhanja
  • uštedu energije jer skraćuje vrijeme kuhanja i potrebu za korištenjem štednjaka ili pećnica tijekom duljeg razdoblja

Međutim, ova vrsta kuhanja ima i nedostatke:


1. Ova posuda se ne može koristiti za svu hranu


Samo neke namirnice se mogu kuhati u ekspres loncu.


Među njima su posebno prikladne žitarice, krumpir i sušene mahunarke, koje također postaju probavljivije.


2. Gubitak hranjivih tvari zbog visoke temperature kuhanja


Drugi negativni element je da razne namirnice mogu potencijalno izgubiti svoje hranjive tvari zbog visokih temperatura kojima su izložene.


U stvarnosti, s kraćim vremenima kuhanja, disperzija prirodnih okusa je manja i jamči smanjenje upotrebe soli i drugih začina.


Vrijeme kuhanja u ekspres loncu


Vrijeme kuhanja svakako ovisi o vrsti namirnice, subjektivnom okusu i temperaturi.


U svakom slučaju, kuhanje pod pritiskom traje znatno kraće od tradicionalnog kuhanja.


Neke namirnice, kao što su proklijale ili svježe mahunarke, nisu prikladne za ovu vrstu kuhanja.


Zapravo, postoji rizik od gubitka njihovih hranjivih svojstava.


Recepti za ekspres lonac


Kuhanje pod pritiskom omogućuje vam pripremu beskonačnog broja jela u kratkom vremenu i pružanje izvrsnih rezultata.


Iskorištavanjem principa pritiska omogućuje vam brzo i učinkovito kuhanje raznih namirnica, čak i rižota.