FOTO/iStock
Ovi ukusni blagdanski kolačići su prhki i obloženi šećerom u prahu...
povezane vijesti
Možda je najdraža stvar u blagdanskoj sezoni iznošenje knjiga s receptima i božićnih specijaliteta koji su prikupljeni tijekom godina. Tada u uži izbor ulaze mirisni i slatki recepti za kolačiće koji se potom pakiraju u prekrasne kutije za darivanje prijateljima i obitelji.
Savršeni božićni začinski kolačić prepun je toplih, ukusnih začina. Ovi ukusni blagdanski kolačići su prhki i obloženi šećerom u prahu. Inspirirani poznatim njemačkim Pfeffernusseom, ovi kolačići predstavljaju izvrstan gurmanski dar.
Sastojci
- 150 g maslaca, omekšanog
- 180 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 jaje
- 360 g glatkog brašna
- 50 g brašna od badema
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice papra u zrnu
- ½ žličice klinčića
- 2 zvjezdice anisa
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- ½ žličice mljevenog kardamoma
- ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- Šećer u prahu
Upute
Zagrijte pećnicu na 180°C. Veliki lim za kolačiće s obrubom ili dva obložite papirom za pečenje.
U zdjelu na električni mikser stavite maslac, šećer, vaniliju i jaje. Pjenasto umutiti dok ne postane blijedo i kremasto.
U smjesu od jaja dodajte brašno, brašno od badema i prašak za pecivo.
Mješavinu začina pripremite tako da zrna papra, klinčića, zvjezdanog anisa, cimeta, đumbira, kardamoma, muškatnog oraščića i buzdovanca sameljete u fini prah uz pomoć tučke.
Dodajte mješavinu začina u brašno u zdjeli. Dobro promiješajte i umijesite u tijesto.
Otprilike žlicu i polovicu tijesta za kekse razvaljajte u kuglu i lagano spljoštite uz dlan kako biste formirali kolačić s ravnom podlogom i zaobljenim vrhom. Ponovite s preostalim tijestom da dobijete otprilike 28 kolačića.
Stavite kolačiće jedan od drugog na pripremljene limove za kolačiće.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-17 minuta dok ne porumene i ne ispeku se.
Izvadite iz pećnice i potpuno ohladite na rešetkama.
Napunite malu plitku zdjelu šećerom u prahu. Zaobljeni vrh svakog kolačića umočite i zavijte u šećer u prahu dok se potpuno ne obloži. Čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi do tjedan dana u hladnom kutu vaše kuhinje.