
Foto: iStock
Kod kuhanja jaja svatko ima neki svoj način i gušt
povezane vijesti
Možda vam se, nakon godina i godina staža kuhanja jaja, čini poražavajuće kliknuti na naslov koji objašnjava kako ih skuhati, no nikad nije kasno za naučiti nešto novo!
Kod kuhanja jaja svatko ima neki svoj način i gušt, ali postoje određena “pravila” po kojima, ako ih slijedite, biste trebali dobiti svaki puta konzistenciju točnu kakvu ste željeli.
Trikovi vrsnih kuhara
Prije svega, prokuhajte vodu, jer ne želite jaja stavljati u mlaku ili hladnu. Voda mora kipjeti!
Kada zavrije, u nju spustite hladna jaja, a potom smanjite vatru kako jaja ne bi popucala zbog udaranja u stjenke padele.
Ovo je posebice važno, a tiče se minuta kuhanja:
- kuhajte 6 minuta ako volite tekuće žumanjke
- kuhajte 8 minuta za mekane žumanjke
- kuhajte 10 minuta za klasične tvrdo kuhane
- kuhajte 15 minuta za “gumene” bjelanjke i praškaste suhe žumanjke.
Nakon željenog vremena kuhanja, prebacite ih u veliku zdjelu s hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja.
Ako se ljuska teško guli, pokušajte ih guliti pod vodom.
I to je sve što trebate znati!