Foto Pexels
Diuretik, pročišćivač i vrlo bogata mineralima i vitaminima
povezane vijesti
Mrkva je jedno od povrća koje se najviše nalazi u domovima svake obitelji. Iako im vrijeme berbe odgovara početku ljeta, tijekom cijele godine gotovo nikada ne manjkaju u hladnjaku, predstavljaju prilog za večeru ili savršen međuobrok za utaženje gladi.
Diuretik, pročišćivač i vrlo bogata mineralima i vitaminima, mrkva sadrži najveće koncentracije beta karotena, neophodnog za zdravlje vida, kože i kostiju.
Zdrava i ukusna namirnica, svestrana u slanim i slatkim pripremama, sama kao međuobrok ili s više sastojaka.
Primjena ovog povrća je najrazličitija: od mirisnih kolača od mrkve do juha i bogatih sotea. Ali kada je riječ o upotrebi u kuhinji, odmah se javlja dvojba: treba li mrkvu guliti?
Oguliti ih ili ne oguliti, to je dilema. Sumnja je i više nego li opravdana budući da postoji povrće i voće koje možemo jesti s korom, a ostalo bez kore.
U slučaju mrkve odgovor je uvijek samo jedan: ne, mrkva se ne smije guliti i to je dobro znati kako ne bi došlo do ove greške.
Kako to? Čak i u površinskom dijelu povrća ima nutrijenata kojima se povrće može pohvaliti i bacati ih je prava šteta, ali i rasipanje.
Umjesto guljenja “kore”, dobro operite mrkvu kako biste uklonili ostatke zemlje.
Također, ni čuperke nemojte bacati, možete pripremiti ukusan pesto umak za tjesteninu ili bruskete i još mnogo toga.
Ako ste do sada gulili i mrkvu, sada znate da se to ne smije raditi. Umjesto toga, nabavite četku od kokosovih vlakana.
Osim što je iznimno učinkovita u čišćenju mrkve, riječ je o vrlo otpornom sredstvu bez kojeg nećete moći.