Gastro adresa

VIDEO Posjetile smo novo mjesto u gradu. Centotrenta ima domaću paštu kakvu smo pomalo zaboravili

Sanda Milinković

Foto: Lucija Sučić

Foto: Lucija Sučić

Okusi koji vladaju barom vrlo su prepoznatljivi što ne čudi jer je ideja bara držati se kuhinje naših mama i nona

Na adresi Andrije Medulića 6 nedavno se otvorio Centotrenta, pasta bar koji nudi više vrsta pašte spravljene od nule uz prigodne sezonske umake i dodatke. Vlasnik i tvorac ukusne pašte, Bojan Gržentić, kazao nam je da su ime osmislili zbog broja 130 koji ujedno predstavlja i tip brašna i veličinu porcije.


Otvoreni su nekoliko tjedana, a Gržentić otkriva da im dani prolaze vrlo radno.


“Ulica je frekventna pa je vrlo radno tijekom radnog vremena, a to i je bit svega. Odabrali smo lokaciju da možemo na dnevnoj bazi i zamijesiti paštu i prodati ju, da nema nikakvog stajanja i da nema viška hrane”, kaže Gržentić dok priprema tjesteninu.




Izrada tjestenine od nule


Komentiramo da smo za posjet odabrale deset ujutro jer smo nedavno vidjele da se već oko 14 sati može ostati bez pašte na što nam kroz smijeh kaže da ovdje ne postoji “rezervni plan” niti tijesto iz zamrzivača ili gotova tjestenina iz skladišta.


“Kada ostanemo bez proizvoda, onda smo zaista gotovi. Znamo reći ljudima da se vrate kroz neko vrijeme dok se zamijesi nova tjestenina pa posljednjih dana dolazimo sve ranije ujutro, a odlazimo sve kasnije”, izjavljuje naš sugovornik.


Tjestenina se ovdje radi od nule u otvorenom prostoru pa gosti mogu vidjeti čitav postupak i uvjeriti se u autentičnost serviranog obroka.


“Svu paštu mijesimo ujutro, koristeći samo žumanjak i brašno. Bjelanjak ne koristimo jer radi stajanja dođe do oksidacije pa ga ne preferiramo”, objašnjava Gržentić i kroz smijeh dodaje da dnevno ‘izrazbijaju’ mnoštvo jaja.


Okusi koji vladaju barom vrlo su prepoznatljivi što ne čudi jer je politika Centotrenta držati se lokalne i autentične kuhinje naših mama i nona.


“Meni stvaramo na tjednoj bazi, a u ponudi je četiri do pet vrsta tjestenina jer radimo sezonski i lokalno, sa svježim namirnicama”, komentira Gržentić.Nećete ovdje pronaći meni od nekoliko stranica već pomno odabrana sezonska jela, a kako Gržentić i sam kaže – da gostima nije dosadno i da oni “ne heklaju cijelo vrijeme jedno te isto”.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Life Novi list (@life_novi_list)



Lokalno, sezonski i autentično


“Željeli smo prikazati lokalnost i obroke kakve su naše none radile s njokima, raviolima i tortelinima. Pomalo smo to i zaboravili pa se odmaknuli od naše kulture i realnosti koja je takva da 90 % ljudi skoro svaki dan jede tjesteninu.


Ona se može svakako kombinirati i ima je preko 300 vrsta pa su mogućnosti beskonačne”, zaključuje Gržentić i dodaje da “ako neke namirnice nema, onda nema, nećemo izmišljati toplu vodu.”


Toplu vodu ne izmišljaju niti pretjeranom ponudom pića pa gosti mogu odabrati Fakin malvaziju ili teran, pivo iz craft pivovare Bruman te odnedavno i sok jedne male manufakture iz Splita. Na pultu su izloženi i chilli umaci manjeg brenda na što Gržentić komentira da je cilj suradnja s manjim i nerazvikanim brendovima koji imaju svoju kvalitetu, a na ovaj se način mogu promovirati.


“Lokal je osmišljen tako da, osim promocije lokalnosti i sezonalnosti, promoviramo i različite male proizvođače”, kaže vlasnik Centotrenta i pritom nam otkriva da je kuhinjski dio lokala fleksibilan da bi se u budućnosti mogli organizirati različiti događaji te da svatko može doći i promovirati svoj OPG te skuhati što želi.


Multifunkcionalni prostor poslužit će i kao mjesto za tečajeve kuhanja idućeg mjeseca kada će svatko dobiti svoju mašinicu i krenuti putevima domaće pašte na koju ponekad u brzini života i zaboravimo, te neodoljivih umaka.



Ravioli s bakalarom


Njoki / salvia


Tortelini / Emilia – Romagna

Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka – 10:00 do 17:00, subota od 10:00 do 15:00, nedjeljom zatvoreno.