Foto: Vedran Karuza
Mjesto na kojem se tradicija i modernizam sljubljuju na tanjuru!
povezane vijesti
Gusto razgranat grm koji raste na Mediteranu, Azorima i Kanarima, a u Lijepoj našoj po Istri, Kvaneru i Dalmaciji, jedan je od najstarijih korištenih začina u kulinarstvu.
Prepoznatljivog zelenog lista i arome koja bi se širila kuhinjama naših nona i pranona, jedan je od simbola mediteranskoga kraja. Riječ je, pogađate, o lovoru – tradicionalnoj biljci i dugogodišnjem savezniku u kulinarstvu koji je stoljećima utkan u našu prirodu i na – tanjure.
Lijepa je to usputnica kada se priča o restoranu Laurus istoimenog hotela čiji naziv u prijevodu s latinskog znači upravo “lovor”, a koji se smjestio poput čuvara na panorami iznad pitoresknog Voloskog, nadgledajući Kvarner i crpeći iz njega ono najbolje što se nepcu poslužiti može.
Autohtoni okusi i namirnice
Uslužno, i prije svega profesionalno i stručno osoblje, dočekat će vas širokoga osmijeha unatoč još uvijek visokim temperaturama za rujan i prije svega vam poželjeti toplu dobrodošlicu na jednu od najatraktivnijih destinacija, s pogledom koji puca u plavetni morski beskraj.
Prostrana terasa restorana Laurus savršen je odabir za doručak, ručak ili večeru, jer se u svakom trenutku dana pruža poseban pogled, izmjenom panorame koja prati sunce od njegova izlaska do zalaska.
Stižemo taman prije nego nas sunce pozdravi sa svoje najviše dnevne točke i okruženi procvalim oleandrima, smještamo se u čvrste stolice ukrašene mekanim smaragdno – zelenim jastucima.
Svakom je stolu dodan romantičan detalj u obliku vaze koju krase različite vrsta bilja specifičnog za primorje, poput grančica maslina, lavande i kadulje.
I dok upijate mir i tišinu koju omogućuje položaj restorana izvan brze ceste, iskusni chef Denis Beganović pripovijeda nam o tome da u kuhinji, baš kao i u svakom kutku terase i hotela, prevladava mediteranski stil koji je – i namirnicama i začinima – prisutan u svakom jelu.
Rimski njoki sa škampima i tartufom
Autohtoni okusi
Prisjećamo se toplog dočeka osoblja i uslužnih djelatnika s početka priče, a chef komentira da je za njega upravo pristup osoblja, ugodna atmosfera i miran ambijent s pogledom kojeg prati izvrsna tradicionalna hrana, najvažniji aspekt stvaranja izuzetnog iskustva za goste.
Složno kimamo glavom dok predstavlja aktualni meni restorana Laurus.
“Trenutni meni je novi i ovosezonski. Menijem smo se htjeli približiti gostima i okrenuti se ponovno tradiciji spojivši tradicionalno i moderno te pružajući našim gostima autohtone okuse i namirnice.
Dodali smo nekoliko morskih odnosno ribljih jela specifičnih za naš kraj i Hrvatsko primorje kao na primjer crni rižot, brudet od hobotnice, buzaru, kvarnerske škampe i naravno, svježu ribu iz ulova”, objašnjava chef Beganović.
Osim tradicijom, jela su prožeta i autohtonim okusom jer, naglašava chef, sve namirnice i sastojci stižu od lokalnih OPG-ova i dobavljača.
Meniji se osmišljavaju sezonski, ne bi li se gostu pružila najmirisnija nota i najukusniji dio prirode, a chef nam otkriva da osobno obožava šparoge.
“Najdraže su mi divlje šparoge po kojima je naš kraj poznat.
U proljeće na meniju nudimo šparoge u raznim ribljim i mesnim specijalitetima, tijekom jeseni je naglasak na vrganje”, kaže chef, dodajući da je na meniju i dnevna juha te dnevna buzara koja se prilagođava po sezonskim namirnicama i svježem ulovu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Chef Denis Beganović
Špagetata od hlapa i kvarnerskih škampi
Prepoznatljivo jelo
Na meniju se nalazi i rimski njok sa škampima i tartufima koji se ne može probati bilo gdje, a chef Beganović pojašnjava da je upravo to odraz njihove ideje – spoj tradicije i modernizma.
“Jelo je iznimno ukusno, a rimski njok se radi od griza i parmezana te odlično ide uz šalšu sa škampima obogaćenu tartufima”, opisuje.
Posebno jelo je i špagetata od hlapa i kvarnerskih škampi, prepoznatljivo jelo za restoran Laurus koji se može pohvaliti ponudom hlapa i jastoga iz jastožere.
Okus hlapa i škampa savršeno se sljubljuje s domaćom tjesteninom, a u dogovoru s gostom, kuhinja će pripremiti “crvenu” ili “bijelu” varijantu.
Klasični pljukanci posluženi s junećim ragoutom oduševit će ljubitelje mesa, a autohtona tjestenina istarskoga podneblja odlično će se, osim s ragoutom, stopiti i sa čašom crnog vina.
Produljenje ljeta treba shvatiti kao blagoslov i iskoristiti ga na najbolji mogući način, a teško da ćete pronaći bolji od ukusnog jela i čarobnog pogleda, uz toplinu kakvu pruža restoran Laurus u sklopu istoimenog hotela, okružen zelenilom poput prave oaze opuštanja sa spektakularnim pogledom.
Restoran nudi doista impresivnu terasu, kvalitetnu kuhinju i opsežnu vinsku kartu, a njegova romantičnost idealna je za intimne trenutke i proslave.
*Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Liburnia Hotels & Villas.