Foto: iStock
Svako jutro jedno jaje...
povezane vijesti
Teško ćete nadmašiti klasičan doručak s jajima, ali moglo bi vam poći za rukom ako uz njih poslužite šparoge. Ova zdrava namirnica svakako bi se trebala naći na vašem jutarnjem meniju za super snažan početak dana, a sve dodatno začinite nizozemskim umakom.
Sastojci za poširana jaja sa šparogama
- 150 g šparoga
- 2 jaja
- 2 kriške kruha
- maslac
- sol i papar
Sastojci za nizozemski umak
- 2 žumanjka
- 120 g neslanog maslaca
- 2 čajne žlice svježeg limunovog soka
- nekoliko kockica leda (ako želite)
Priprema
Za nizozemski umak stavite žumanjke, maslac, limunov sok i žlicu hladne vode u tavu debeloga dna i stavite na najnižu moguću toplinu. Ako nemate takvu tavu, sastojke stavite u posudu otpornu na toplinu preko posude s jedva kipućom vodom, osiguravajući da dno posude ne dođe u kontakt s vodom.
Pomoću pjenjače odmah počnite mutiti dok se maslac ne otopi i ne sjedini sa žumanjcima i tekućinom. Ne povećavajte toplinu, a ako se tava počne previše zagrijavati, prestanite mutiti i maknite sve s vatre.
Kad se maslac u potpunosti rastopio, malo pojačajte vatru i nastavite mutiti sve dok umak ne postane gust. Ako je još vodenast, to znači da vam je temperatura vatre prejaka. Tu će vam koristiti kockice leda – ubacite jednu i miješajte dok se sve ne sjedini. Umak stavite u posebnu posudu i ostavite sa strane.
Za poširana jaja i šparoge, pripremite lonac slane vode u kojem ćete šparoge kuhati dvije minute nakon vrenja ili dok ne omekšaju. Stavite ih sa strane i isperite hladnom vodom.
Smanjite temperaturu vatre na razinu na kojoj će se površina vode tek malo micati, ne bi trebalo biti mjehurića. Razbijte jaje i nježno ga položite u vodu. Kuhajte 3-4 minute ili po želji. Uklonite jaja.
Tostirajte kruh i namažite ga maslacem. Dodajte šparoge i poširana jaja. Nizozemski umak još jednom prođite pjenjačom dok ne postane gladak. Prelijte ga preko jaja, začinite sa soli i paprom te poslužite odmah, piše BBC Food.