FOTO/iStock
Recept u kojem će uživati cijela obitelj.
povezane vijesti
Djeca će rado pomoći pri sastavljanju ove najjednostavnije pečene tjestenine sa saslaninom, mljevenim mesom, kremastim umakom i mozzarellom. Lasagnama je uvijek teško odoljeti, a ove su posebno slasne.
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 komadića dimljene prugaste slanine
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 1 štapić celera, sitno narezan
- 1 srednja mrkva, naribana
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 500 g mljevenog mesa
- 1 žlica pirea od rajčice
- 2 x 400g limenke nasjeckane rajčice
- 1 žlica meda
- Pakiranje od 500 g listova za lazanje svježih jaja
- 400 ml crème fraîche
- 125 g loptice mozzarelle, grubo natrgane
- 50 g svježe ribanog parmezana
- velika šaka listova bosiljka, natrgana (po želji)
Priprema
KORAK 1
Zagrijte ulje u velikom loncu. Kuhinjskim škarama narežite slaninu na male komadiće ili je na dasci za rezanje narežite oštrim nožem. Dodajte slaninu u tavu i kuhajte samo nekoliko minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte luk, celer i mrkvu i kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta, povremeno miješajući, dok ne omekša.
KORAK 2
Dodajte češnjak i kuhajte 1 min, a zatim ubacite mljeveno meso i kuhajte, miješajući i lomeći drvenom žlicom, oko 6 minuta dok ne porumeni.
KORAK 3
Umiješajte pire od rajčice i kuhajte 1 min, dobro miješajući s govedinom i povrćem. Ubacite nasjeckane rajčice. Svaku limenku do pola napunite vodom kako biste isprali sve rajčice koje su ostale u konzervi i dodajte u tavu. Dodajte med i začinite po ukusu. Pirjajte 20 min.
KORAK 4
Zagrijte pećnicu na 200C/180C ventilator/plin 6. Da biste sastavili lazanje, ulijte malo ragu umaka na dno kalupa za pečenje ili posude za tepsiju, rasporedite umak po cijeloj podlozi. Stavite 2 lista lazanje na vrh umaka koji se preklapa kako bi odgovarao, a zatim ponovite s još umaka i još jednim slojem tjestenine. Ponovite s još 2 sloja umaka i tjestenine, a završite slojem tjestenine.
KORAK 5
Stavite crème fraîche u zdjelu i pomiješajte s 2 žlice vode da se olabavi i dobije glatki umak. Ovo prelijte po vrhu tjestenine, a zatim na vrh stavite mozzarellu. Po vrhu pospite parmezanom i pecite 25-30 minuta dok ne porumeni i ne porumeni. Po želji poslužite posipano s bosiljkom.