FOTO: iStock
Prirodni način za jačanje imuniteta, a još je i odličnog okusa!
povezane vijesti
- Pod utjecajem maligana u jednom trenutku zaspao, sletio izvan kolnika te udario u ogradu. Izvukao se bez ozljeda
- Znanstvenici objasnili zašto pacijenti s dugotrajnim covidom stalno osjećaju mentalni i fizički umor
- Zaspao te izgubio kontrolu nad automobilom. Sudario se sa teretnim koji se kretao iz suprotnog smjera
Dolazak proljeća često zna biti intenzivan za organizam, a uz proljetne alergije, često je neizostavan i proljetni umor. Oslabljena koncentracija, pospanost i slabiji imunitet ipak nisu faktori za paniku. Pravilnom prehranom možete spriječiti sve ove boljke i idealno se pripremiti za ovo predivno godišnje doba.
Začin koji se dobiva iz korijena i jača naš imunološki sustav i korisno ga je konzumirati tijekom čitave godine jest kurkuma. Ovaj žućkasto-narančasti začin djeluje antioksidativno, veže slobodne radikale i djeluje protuupalno. Također se kaže da korijen jugoistočne Azije čini čuda za metaboličke poremećaje, dijabetes, gastrointestinalne probleme i bolesti te probleme sa zglobovima kao što je artritis.
Kurkuma je dostupna u obliku praha u većini supermarketa, a osim oplemenjivanja glavnih jela, ovaj začin možete piti i u obliku zlatnog mlijeka ili ga dodati u čaj i limunadu Ipak, pripazite na količinu kurkume koju konzumirate jer pretjerani unos može dovesti do proljeva ili bolova u trbuhu.
Ako se ne možete naviknuti na ljuti, gorak okus kurkume, postoje i drugi začini koji će vam ojačati imunološki sustav i pomoći da proljeće provedete zdravi i puni energije. Među njima su cimet, đumbir, anis, češnjak, timijan te sjeme crnog kima koji je fantastičan u borbi protiv proljetnih alergija.