Foto: iStock
Napravite ovu pitu od višanja za ugodan desert i probudite sva osjetila.
povezane vijesti
Ako tražite desert koji može zadovoljiti i najkritičnije sladokusce, prirodno slatka pita od višanja mogla bi biti odličan izbor. Trešnje pružaju čitav niz zdravstvenih dobrobiti, stoga izvadite trešnje koje ste ovo ljeto ubrali, sušili ili smrznuli i osjećajte se dobro uživajući u toj kriški pite od višanja.
Napravite ovu pitu od trešanja za ugodan desert i probudite sva osjetila.
Sastojci
- prhko tijesto 500g
- obično brašno za posipanje
- 350 g višanja (ako koristite smrznute, odmrznite, pa dobro ocijedite)
- trešnje iz staklenke 100g
- pasta ili ekstrakt od mahuna vanilije 1 žličica
- kukuruzno brašno 3 žlice
- šećer u prahu 4 žlice
- limun ½, sok
- jaje 1, umućeno
- šećer 2 žlice
- slatko vrhnje za posluživanje
Priprema
KORAK 1
Odrežite 1/3 tijesta i ostavite sa strane. Preostale 2/3 razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu novčića.
Upotrijebite valjak da razvučete u 20 cm metalni lim ravnog dna (3,5 cm dubine), pazeći da stane u kutove. Odrežite rub tako da ostane 1 cm prekrivenog tijesta, a zatim ga ohladite. Preostalo tijesto razvaljajte u krug 1 cm veći od kalupa, stavite u pleh obložen papirom za pečenje i ohladite.
KORAK 2
Istresite sve višnje u zdjelu i dodajte vaniliju, kukuruzno brašno, šećer u prahu i limunov sok. Nježno bacite, a zatim pažljivo ubacite u podlogu za pitu.
Prevucite poklopac od tijesta odozgo, odrežite višak, a zatim zgužvajte zajedno s tijestom koji visi dok se čvrsto ne zatvori. Malim, oštrim nožem izrežite križ od 1 cm u sredini kako bi para izašla. Premažite vrh s malo razmućenog jajeta i ohladite 30 minuta.
KORAK 3
Zagrijte pećnicu na 200 C. Pitu ponovno premažite s još razmućenim jajetom i pospite šećerom. Pecite 45 minuta dok tijesto ne porumeni, prekrijte folijom ako potamni. Ohladite 15 minuta, a zatim pažljivo izvadite pitu iz kalupa, narežite na kockice i poslužite sa slatkim vrhnjem.