Foto: Pexels
Konzumirajte ju za doručak uz čašu mlijeka ili jogurta
povezane vijesti
Pita od kakija sastoji se od laganog tijesta, pripremljenog s uljem umjesto maslacem i punjenog svježe napravljenim nadjevom od kakija i jabuka.
Prava delicija koju možete lako isprobati i uživati kod kuće!
Sastojci:
Za tijesto:
- 100 g integralnog brašna
- 100 g brašna tipa 00
- 60 g zobenog brašna
- 60 ml kukuruznog ili rižinog ulja
- 70 g šećera
- 30 ml vode
- 1 žumanjak
- 1 cijelo jaje
- naribana korica limuna
- 5 g instant kvasca za deserte
- 1 prstohvat soli
Za nadjev:
- 500 g kakija
- 80 g smeđeg šećera
- limunov sok i korica
- 1 jabuka
Priprema: Kakije oprati i odstraniti peteljku i koru, također im odstraniti svjetliji središnji dio, pa ih narezati na kockice.
Jabuku ogulite i narežite na male komadiće.
U tavu stavite kakije i jabuku, naribanu koricu i limunov sok.
Kuhajte na laganoj vatri i kad zavrije, kuhajte još 5-6 minuta, zatim maknite s vatre i smjesu propasirajte ili izmiksajte.
Smjesu potom vratite u lonac, dodajte smeđi šećer i dobro promiješajte.
Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete željenu gustoću, a koja bi trebala biti poput pekmeza.
Sada ostavite da se ohladi u zdjeli ili staklenoj tegli.
Pripremite prhko tijesto: u zdjeli pomiješajte brašno s kvascem, šećerom, prstohvatom soli i naribanom koricom limuna.
U sredini napravite udubinu, ulijte žumanjak i cijelo jaje, umutite ih vilicom, zatim dodajte ulje i vodu i počnite mijesiti dok se ne dobije tijesto.
Premjestite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i snažno mijesite nekoliko minuta.
Kalup veličine 26-28 cm premažite s malo ulja, zatim ga obložite papirom za pečenje i pritisnite da se pripije uz rubove.
Sada razvaljajte ¾ tijesta (ostatak će vam trebati za trake) valjkom za tijesto i oblikujte disk dovoljno velik da pokrije kalup, uključujući i rubove.
Puniti nadjevom od kakija. Preostalo tijesto razvaljajte i oblikujte trake kojima ćete pokriti pitu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 35 minuta, dok ne porumeni.
Pustite da se potpuno ohladi prije nego što ju izvadite iz kalupa.