Foto: Pexels
Za mnoge od nas ona predstavlja onaj izvorni okus djetinjstva
povezane vijesti
Kolač koji nam je pri srcu i koji smo, jednom odrasli, nastavili pripremati, možda za svoju djecu ili unuke.
Tko se ne sjeća s osmijehom i sa suzom u oku bakine pite od jabuka?
Sastojci:
- 700 g jabuka (već očišćenih)
- 300 g brašna
- 3 jaja
- 70 g maslaca (sobne temperature)
- 200 g smeđeg šećera
- 200 ml mlijeka
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 limun (sok i korica)
Priprema: Jabuke prvo narežite na kriške, tako da napravite tanke i ne prevelike polumjesece, te ih ostavite u zdjeli.
Zatim uzmite limun, naribajte koru – ostavite sa strane – i iscijedite ga. Njegovim sokom namočite komadiće jabuke kako ne bi izgubili boju i konzistenciju.
U posudi umutite maslac sobne temperature (omekšali) sa šećerom dok ne postane homogena i pjenasta smjesa.
Sada počnite miješati i dodajte jedno po jedno jaje. Zatim isto učiniti s mlijekom (malo po malo) i prethodno naribanom koricom limuna.
U smjesu dodajte dobro prosijano brašno i prašak za pecivo te ponovno promiješajte kuhačom. Sada je vrijeme za prstohvat soli.
Kada smjesa postane glatka, dodajte oko 60% jabuke u smjesu i dobro promiješajte.
Koristite okrugli kalup promjera cca 22-24 cm. Premažite ga maslacem i pobrašnite. U njega ulijte smjesu i poravnajte žlicom ili lopaticom.
Površinu ukrasite preostalim polumjesecima jabuka.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 175-180° najmanje 40 minuta.
Uvijek napravite test čačkalicom.
Ostavite da se ohladi najmanje 20 minuta prije nego što ga okrenete i poslužite.