Foto: Pexels
Obiluju mineralnim solima, fosforom, kalcijem, kalijem, manganom i željezom
povezane vijesti
Pistacije su vrlo posebno sušeno voće: ne samo da su ukusne, već imaju i nekoliko korisnih svojstava za naše zdravlje, što ih čini zaista preporučljivom namirnicom u sklopu uravnotežene prehrane.
Nedavna istraživanja djelomično su revidirala malo demonizirani aspekt kalorijske vrijednosti pistacija. Zapravo je niža nego što se uobičajeno vjeruje.
Ipak, uvijek se preporučuje razumna konzumacija, na primjer ne više od šake dnevno.
Uvijek preferirajte neslanu verziju proizvoda, osobito ako patite od hipertenzije, dijabetesa i pretilosti.
Ali što sadrže pistacije? Obiluju mineralnim solima, fosforom, kalcijem, kalijem, manganom i željezom.
Također sadrže tipične antioksidativne tvari, beta-karoten i gama-tokoferol, tj. vitamine A i E, a koji doprinose zaštiti kože i očiju, imaju anti-age djelovanje protiv slobodnih radikala, pojačano luteinom, koji je posebno važan za očuvanje zdravlja vašeg vida.
Konačno, pistacija sadrži vitamine B1 i B6 koji su neophodni za obavljanje glavnih vitalnih funkcija.
Dodavanje pistacija vašoj prehrani pomaže u smanjenju LDL kolesterola.
Pistacije su također sastavni dio one skupine namirnica koju istraživanja sugeriraju kao dio prehrane namijenjene borbi protiv pojave dijabetesa tipa 2.
Zajedno s drugim vrstama sušenog voća, naime, pistacije aktivno doprinose kontroli glavnih čimbenika rizika za dijabetes, a poznato je njihovo djelovanje koje pomaže u smanjenju šećera u krvi i razine “lošeg” kolesterola.
Općenito, istraživanja potvrđuju dobrobiti sušenog voća u uravnoteženoj prehrani i umjerenom unosu kalorija, poput onog u mediteranskoj prehrani.