Antistresne sjemenke

Pinjoli se smatraju suhim voćem, a njihove blagodati su višestruke

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Korisni u smirivanju žgaravice, a čini se i da potiču libido i plodnost

Pinjoli su sjemenke nekih vrsta bora. Stoga se smatraju suhim voćem, s višestrukim blagodatima i svojstvima.


Ove sjemenke poznate su po tome što su glavni sastojak jednog od najtipičnijih začina, a to je pesto alla genovese.


Između ostalog, izvrsna su hrana protiv stresa.


Kao i sve uljarice, pinjoli su također bogati vitaminom E , snažnim antioksidansom koji se može boriti protiv starenja.


Također sadrže vitamin B3 i nekoliko esencijalnih minerala, poput željeza, kalija, kalcija, cinka i magnezija.


Mogu pohvaliti dobrim sadržajem proteina i vlakana, čak i ako je njihova glavna komponenta mast koju daje Omega 6.


To znači da su pinjoli izvrsni tonici tijekom razdoblja stresa ili umora. Korisni su u smirivanju žgaravice, a čini se i da potiču libido i plodnost.


Osim toga, oni znaju kako držati kolesterol pod kontrolom. Stoga pomažu u zaštiti kardiovaskularnog sustava, a zahvaljujući dobroj količini luteina i vid.


Oni su također savršeni za suzbijanje gladi i pružaju energiju dok reguliraju pokretljivost crijeva.


Pinjoli također sadrže vitamin K , koristan za ublažavanje menstrualnih grčeva, dok magnezij djeluje na grčeve mišića.


Na kraju, vitamini C i D, prisutni u manjim količinama, podržavaju imunološki sustav i pomažu u jačanju kostiju.


Zbog visokog energetskog unosa (100 g sadrži 673 kCal) i visoke razine linoleinske kiseline, osobama koje boluju od šećerne bolesti ili prekomjernom tjelesnom težinom preporuča se štedljiva konzumacija.


Međutim, ne preporučuje se više od 20 g pinjola dnevno.


Koje su kontraindikacije pinjola


To su uljarice, a samim time i prilično kalorična namirnica. Stoga treba pripaziti da se ne pojedu više od 2-3 žlice dnevno, osobito za one s viškom kilograma.


Najbolje je konzumirati ih kao prijepodnevni ili popodnevni međuobrok ili kao granolu u jogurtu.


Nadalje, budući da su bogati omega 6, mogu utjecati na učinkovitost nekih antikoagulansa. Uvijek je najbolje prvo provjeriti sa svojim liječnikom.


Naposljetku, kod predisponiranih osoba mogu uzrokovati pojavu alergija, stoga pazite da niste alergični na druge uljarice i orašaste plodove općenito, poput kikirikij , oraha i lješnjaka, čije su alergije prilično česte.