FOTO/Unsplash
Sočno, zdravo i ukusno jelo koje će vam dati energiju i užitak za nepce
povezane vijesti
Prekrasno svježe povrće i začinsko bilje, ukusna kus-kus salata, poslužena s limunskom piletinom u grčkom stilu. Odluka za super nemasna pileća prsa glavni je razlog zašto je ovaj recept toliko ukusan i zdrav. Sjajan je izvor proteina koji pomažu u održavanju mišića. U kombinaciji sa salatom od mrkve, ovo je šarena, ukusna večera idealna za gurmanski užitak sredinom tjedna.
Piletina i kus-kus na grčki način
Sastojci
- 1 crvena paprika
- 6 mladog luka
- 20 g crnih maslina
- 100 g zrelih cherry rajčica
- 170 g kus-kusa
- ½ krastavac
- 2 pileća prsa sa slobodnog uzgoja
- maslinovo ulje
- 1 žličica suhog origana
- 1 limun
- 100 g prirodnog jogurta bez masti
- svježa metvica (15g)
- 1 mrkva
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Metoda
Napunite malu posudu vodom, stavite na srednje jaku vatru i pustite da zavrije.
U međuvremenu prepolovite, odstranite sjemenke i sitno nasjeckajte papar. Obrežite i sitno narežite mladi luk. Masline razdvojite i po potrebi istrgnite koštice, a zatim ih nasjeckajte. Prepolovite cherry rajčice, a zatim sve to stavite u veliku posudu i ostavite sa strane. Stavite kus-kus u posudu, prelijte s 250 ml kipuće vode. Pokrijte tanjur i ostavite sa strane.
Dok se kus-kus kuha na pari, krupno naribajte krastavac u malu posudu, dodajte prstohvat morske soli i ostavite 5 minuta.
U međuvremenu stavite piletinu na tanjur. Prelijte s 1 žličicom maslinovog ulja, origanom i prstohvatom crnog papra. Sitno naribajte limunovu koricu, a zatim piletinu premažite.
Čistim rukama lagano istisnite vlagu iz ribanog krastavca u sudoper, a zatim se vratite u posudu. Umiješajte jogurt, limunov sok i prstohvat papra. Izaberite i sitno nasjeckajte listove metvice, a zatim pola umiješajte u smjesu jogurta.
Gulite mrkvu, a zatim je nastavite brijati u dugačke vrpce. Stavite u malu posudu, začinite s prstohvatom soli i papra i dodajte dobar iscjedak limunovog soka.
Zagrijte neprianjajuću tavu na srednje jakoj vatri.
U međuvremenu vilicom promiješajte kus-kus, a zatim dodajte promiješano usitnjeno povrće s preostalom nasjeckanom metvicom. Dodajte 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja i sok od pola limuna. Dobro promiješajte i začinite po ukusu crnim paprom.
Stavite piletinu u vruću tavu i pržite 10 minuta, ili dok se ne skuha, okrećući se s vremena na vrijeme, a zatim narežite na grube trake.
Kus-kus podijelite između tanjura, dodajte salatu od mrkve i piletine, a zatim poslužite uz tzatziki.