Foto: Pexels
Možete ju poslužiti uz pire, povrće na žaru, palentu
povezane vijesti
Recept za sočan gulaš prisutan u cijeloj Italiji, s mnogim lokalnim varijacijama u kojima nikad ne nedostaje aromatičnih trava pomiješanih s crvenim ili bijelim vinom.
Piletina alla cacciatora može se poslužiti i kao samostalno jelo, uz pire krumpir, povrće na žaru ili peperonatu ili možda zajedno s palentom kuhanom na pari, kakva se koristi u regiji Veneto, ili s odličnim toskanskim kruhom.
Sastojci:
- 600 g komada piletine (preporučuju se batci)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 70 g luka
- 30 g celera
- 1 mrkva
- 0,5 češnja češnjaka
- 130 ml pirea od rajčice
- 0,5 čaša crnog vina
- listovi kadulje po ukusu
- ružmarin po ukusu
- soli po ukusu
- crni papar po ukusu
Priprema: Nakon što ste je dobro oprali, piletinu narežite na komade nastojeći pratiti spoj kostiju (da se ne okrhne), a možete koristiti i samo batke ako vam je draže.
U lonac na malo ulja (piletina otpušta masnoću s kože) posložite komade piletine bez preklapanja i zapecite ih sa svih strana.
U međuvremenu očistite luk, operite štapiće celera i ogulite mrkvu, a zatim sve nasjeckajte na sitne komadiće.
Također nasjeckajte češnjak, ružmarin i malo listića kadulje.
Kad je piletina dobro porumenila, dodajte povrće, posolite i popaprite i kuhajte desetak minuta.
Kad je i povrće poprimilo laganu jantarnu boju, pomiješajte s dobrim crnim vinom koje ćete ostaviti da ispari, pa ulijte pire od rajčice.
Ljeti možete koristiti svježe rajčice za umak, one će pojačati miris i okus jela.
Poklopite lonac i kuhajte oko četrdesetak minuta, ovisno o veličini komada i vrsti piletine koja se koristi, a po potrebi dolijevati malo vruće vode.
Umak se mora reducirati, a nikako ne smije biti previše tekući.
Na kraju kuhanja ostavite piletinu da odstoji nekoliko minuta, a zatim je poslužite posipajući ju nasjeckanim svježim peršinom ili mažuranom, ako volite intenzivniju aromu.