Vrijeme je za kopanje

Pet stvari koje sada radimo da nam vrtovi budu bujni i cvjetni u sezoni

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Gnojite drveće proizvodima sa sporim otpuštanjem i počnite ga obrezivati

U redu, vrtlari – vrijeme je za kopanje! Proljeće nam je pred vratima i posla je puno pa donosimo popis svih radova u vrtu na koje treba čim prije prionuti.


Tlo


Najprije provjerite pH vrijednost tla. Svaka biljka najbolje uspijeva unutar određenog raspona, a apsorpcija hranjivih tvari bit će oslabljena ako očitanje padne izvan njega. Ako je opravdano, dopunite tlo mljevenim vapnencem da povisite pH ili elementarnim sumporom da ga snizite.


Drveće


Gnojite drveće proizvodima sa sporim otpuštanjem i počnite ga obrezivati. Većinu listopadnog drveća i grmlja, uključujući i voćke, treba orezati prije nego što izađu iz stanja mirovanja. Ali, odgodite obrezivanje proljetnih cvjetova dok im cvjetovi ne uvenu.


Slično, premjestite drveće i grmlje dok su još u stanju mirovanja. Obavezno iskopajte što je moguće više njihovih korijenskih sustava i ponovno posadite u rupu koja je dvostruko šira, ali jednako duboka.


Cvijeće


Ako ste naručili ruže, odmah raščistite gredice da biste ih mogli staviti u zemlju čim stignu da ne istrunu dok vas čekaju.


U slučaju da su vaše ruže prošle godine bile zaražene plijesni ili strašnom bolešću crne pjegavosti, uklonite i zamijenite malč oko njih da biste izbjegli ponovnu pojavu bolesti. Trajnice možete iskopati i podijeliti nakon što “probiju” iz zemlje.


Njega sobnih biljaka


Presadite sobne biljke u tek nekoliko centimetara šire posude sljedeće veličine i pognojite.


Ako ih planirate premjestiti vani tijekom ljeta, morat će se prilagoditi: pričekajte da prođe opasnost od mraza, a zatim postupno povećavajte njihovo vrijeme vani za jedan sat svaki dan tijekom tjedan dana.


Vježbajte strpljenje


Oduprite se porivu da malčirate gredice i rubove dok se stvari stvarno ne zagriju. U suprotnom, riskirat ćete hladnoću u zemlju, što može odgoditi ponovno nicanje lukovica i trajnica i listanje uspavanog drveća i grmlja.


Dok čekate, žardinjere možete napuniti maćuhicama, piše Jessica Damiano za AP.