FOTO: iStock
Unesite raznolikosti u tipičan jelovnik
povezane vijesti
Tanjur špageta prava je hrana za dušu. Ali ako vam je već dosta uobičajenog umaka od rajčice ili klasičnog pesta od bosiljka, u ovo doba godine radije špagete pripremite s pestom od medvjeđeg luka, jer je sada pravo vrijeme za iskoristiti ovo divlje bilje sa suptilnom aromom češnjaka.
Medvjeđi luk pun je vitamina (100 grama, primjerice, daje punih 150 mg vitamina C, što odgovara oko 75 posto preporučene dnevne količine), elemenata u tragovima i minerala. Osim toga, eterična ulja medvjeđeg luka potiču detoksikaciju jetre i tako olakšavaju metabolizam. Pesto od medvjeđeg luka tako je pravi lijek!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci
- 80 g nasjeckanih zrna badema
- 200 g medvjeđeg luka
- 200 ml maslinovog ulja
- 100 g crème fraîche
- 160 g ribanog parmezana
- Sol i papar
- Malo soka od limuna
- 400 grama špageta
Priprema
Skuhajte špagete al dente prema uputama na pakiranju. Medvjeđi luk operite, posušite i grubo nasjeckajte. Zatim bademe ispecite na tavi bez masnoće dok ne porumene. Pržene bademe, medvjeđi luk i malo maslinova ulja stavite u blender ili multipraktik i ispasirajte. Zatim ulijte preostalo maslinovo ulje dok pesto ne dobije kremastu konzistenciju. Na kraju umiješajte parmezan i crème fraîche te začinite pesto solju, paprom i malo limunova soka. Rasporedite špagete i pesto na tanjure i poslužite.