Iznenađujuće

Peršin proglašen za najotrovniju biljku 2023. godine?!

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Razlog postoji i stvaran je, saznajmo ga zajedno

Pomalo iznenađujuće (barem za većinu nas), aromatična biljka koju koristimo gotovo svaki dan izabrana je za otrovnicu 2023. godine.


Riječ je o peršinu, a upravo mu je botanički vrt Wandsbek dao primat u Njemačkoj, koja ovu titulu dodjeljuje već 18 godina, glasovanjem korisnika.


Ali kako je moguće da se jedna od naših omiljenih kuhinjskih biljaka odjednom smatra otrovnom?


Za početak valja istaknuti da je peršinovo lišće potpuno bezopasno, dapače zdravo jer sadrži mnogo vitamina (osobito vitamina C), te kalija, kalcija i željeza, beta-karotena i folne kiseline.


Opasna strana pokazuje se tek kada biljka cvjeta.


Koji su dijelovi peršina otrovni?


Peršin je dvogodišnja biljka koja proklija već prve godine nakon sjetve i postaje dragocjeno aromatično bilje u kuhinji.


Tek u drugoj godini života počinje stvarati cvjetove koji postaju sjemenke i koji sadrže peršinovo ulje. Upravo je to opasno jer je bogato apiolom.


Kako piše botanički vrt Wandsbek, u razlozima zašto je peršin izabran za otrovnicu godine:


Apiol djeluje na glatka mišićna vlakna mokraćnog mjehura, crijeva i posebno maternice.”


Nije slučajno da su se u srednjem vijeku peršinove sjemenke i ulje koristili i za pobačaje.


Apiol također može izazvati alergijske reakcije i oštetiti jetru i bubrege ako se uzima u velikim dozama.


Nakon cvatnje povećava se sadržaj apiola cijele biljke peršina. Stoga treba izbjegavati ne samo sjemenke, već i ostatak biljke, uključujući cvijeće, stabljike i lišće.


Ovo su savjeti za one koji u vrtu ili na balkonu imaju biljku peršina:


  • Držite se dalje od biljke nakon cvatnje
  • Sakupite lišće prije nego biljka procvjeta
  • Bolje je sijati novi peršin svake godine

Ostale otrovne biljke 2023.


Na drugom mjestu među najotrovnijim biljkama 2023. nalazi se oleander, zatim mak na 3. mjestu i tulipan na 4. mjestu.


Prošle je godine ipak pobijedila još jedna “neslućena” biljka: krumpir.


Razlog je taj što, posebno kada je zelen, sadrži (slabi) toksin poznat kao solanin koji se također nalazi u krumpiru koji brzo klija.