Čist pogled u vanjski svijet

Perete li prozore toplom vodom? Otkrivamo vam zašto je to loša ideja

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Toplo ili hladno, pitanje je sad

Pranje prozora je jedan od najmanje popularnih kućanskih poslova, no svejedno ga ne možemo izbjeći s vremena na vrijeme.


Pelud, smog, prljava kiša, svakakvi su vanjski utjecaji koji s vremenom čine naše prozore prljavima i neuglednima. Da biste očistili prozore, samo napunite kantu vodom, dodajte malo tekućine za pranje posuđa i počnite brisati.


Ali upravo tu većina ljudi griješi! Reći ćemo vam zašto nikada ne biste trebali koristiti toplu vodu za čišćenje.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Oyster LifeStyle (@oysterlifestyle_)



Topla voda temeljito otapa prljavštinu i čisti, to je ono što mnogi vjeruju i često nije krivo, ali drugačije je kada je riječ o čišćenju prozora!


Zapravo, za prozore je bolje koristiti hladnu vodu. Zašto? Topla voda brže isparava i lako može uzrokovati pojavu ružnih tragova na prozoru jer ne možete pratiti krpu dovoljno brzo da trljate površinu dok ne postane blistavo čista. Uz hladnu vodu, s druge strane, imate više vremena da obrišete prozore i ispolirate ih bez ostavljanja tragova.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Francine Jay (@miss.minimalist)



Međutim, ako na staklu ima masnih mrlja ili tvrdokorne prljavštine, topla voda može biti učinkovitija za brzo i temeljito čišćenje. U tim slučajevima preporučljivo je tretirati područja odvojeno. Na primjer, možete ih prvo očistiti toplom vodom, a zatim cijeli prozor očistiti hladnom vodom, tako će površina također biti čista i bez tragova.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli T U F T & T R l M (@tuftandtrim)



Postoje i mnoga kućanska sredstva koja su posebno učinkovita za pranje prozora. Najbolji primjeri su ocat, koji skida uklanja tvrdokorne mrlje od vode s prozora, limunov sok, čija kiselina u citrusnom otapa čestice kamenca u vodi za pranje i sprječava ružne mrlje, te crni čaj, koji sadrži tanine koji imaju svojstva otapanja masti.