Sličan mrkvi

Pastrnjak je davno zaboravljeno povrće bogato antioksidansima i mikronutrijentima

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Slatkastog je okusa i pogodan za pripremu juha i baršunastih umaka

Pastrnjak je gomolj koji se danas malo koristi, ali ima vrlo staro podrijetlo i koristio se u kulinarstvu još u srednjem vijeku, uglavnom u obliku pirea.


Slatkog i cijenjenog okusa, ima i izvrsna nutritivna svojstva, pogledajmo koja su glavna:


  • bogat je hranjivim tvarima, uključujući vitamin C, vitamin K, folate, vitamin E i fosfor
  • bogat je vlaknima
  • ima antioksidativna svojstva
  • antikancerogena svojstva

Među zdravstvenim koristima valja istaknuti sljedeće:


  • podržava imunološki sustav
  • potiče dobrobit crijeva
  • suzbija razvoj tumora
  • smanjuje rizik od kroničnih bolesti, poput dijabetesa 2, autoimunih ili neurodegenerativnih bolesti

Sirovi pastrnjak ima kiselkast okus, no uglavnom se jede kuhan.


Pastrnjak je nakon kuhanja slatkastog okusa i može se pripremati na sličan način kao krumpir, kao glavno jelo ili kao dodatak.