Okusi ljeta

Pašta s cherry rajčicama koja će vas natjerati da pojedete još – i još!

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Tko ne voli pastu bogatu okusima, bojama i mirisima od kojih samo rastu zazubice

Kao i svaki dobar ljetni recept i ova pašta s cherry rajčicom započinje sezonskim  proizvodima. Ovdje to znači puno i puno cherry rajčica. Upotrijebite što više vrsta koje vam dođu u ruke. Bilo koja boja ili oblik će raditi – što više, to veselije!


Napola ćete skuhati u lagani umak od češnjaka. Zatim ćete dodati ostatak u posljednjih nekoliko minuta kuhanja. Na taj će način i dalje biti sretni i veseli dok jedete i uživate u okusima ljeta. Dobar tek!


Sastojci


  • 340 g tjestenine
  • ⅓ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, više za podlijevanje
  • 3 režnja češnjaka, narezana
  • 1200 g  cherry rajčice, podijeljene
  • 2 ½ žlice kapara
  • 2 žličice limunove korice
  • 1 žličica balzamičnog octa
  • 1 žličica morske soli
  • ¼ do ½ žličice pahuljica crvene paprike
  • Svježe mljeveni crni papar
  • 1½ šalice svježeg bosiljka
  • ¼ šalice parmezana ili veganskog parmezana, po izboru

Upute


Tjesteninu skuhajte u velikom loncu kipuće slane vode prema uputama na pakiranju ili dok ne bude al dente. Ocijedite i prelijte s malo maslinovog ulja da se spriječi lijepljenje.


U velikoj, dubokoj tavi zagrijte ulje na srednje niskoj temperaturi. Dodajte češnjak i kuhajte 1 minutu miješajući dok ne postane mekan i mirisan. Dodajte polovicu rajčice zajedno s kaparima, koricu limuna, ocat, sol, pahuljice crvene paprike i nekoliko zrna papra. Ako se ulje počne pržiti tijekom kuhanja, smanjite vatru prema potrebi. Kuhajte 8 minuta, često miješajući, dok se rajčice ne raspadnu i puste sokove.


Dodajte preostale rajčice, promiješajte i kuhajte 2-4 minute ili dok drugi dodatak rajčice tek počne pucati. Dodajte tjesteninu i promiješajte da se sjedini. Kuhajte još 1-2 minute ili dok tjestenina ne bude premazana umakom i zagrijana.


Umiješajte bosiljak i sir, ako ga koristite. Začinite po želji i poslužite.