Foto: Pixabay
Na TasteAtlas ljestvici najboljih sireva na svijetu Italija se ističe kvalitetom svojih proizvoda
povezane vijesti
Najbolji sirevi na svijetu su talijanski, prema TasteAtlasu, vodiču posvećenom hrani iz cijelog svijeta koji prikuplja tradicionalne recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima.
Prema stručnjacima, najbolji sir na svijetu je Parmigiano Reggiano i to ne čudi, s obzirom da je također jedan od sireva koji se najviše oponašaju krivotvore u svijetu.
Kako TasteAtlas piše:
“Parmigiano Reggiano je najbogatiji umami sastojak u zapadnjačkoj kuhinji. Zato čak i mala količina može značajno poboljšati okus jela.”
Nema sumnje da je riječ o vrlo ukusnom siru, ali za koji vrijedi i da je i kaloričan te sa znatnom količinom soli.
Da se vratimo na klasifikaciju, također na drugom, trećem i četvrtom mjestu nalaze se talijanski sirevi, konkretno:
- pikantna gorgonzola
- burrata
- Grana Padano
Petu poziciju zauzeo je meksički sir (Oaxaca), a zatim opet slijede talijanski sirevi:
- crescenza
- buffalo mozzarella iz Kampanije
Osmo mjesto zauzeo je portugalski sir (Serra de Estrela), a slijede ga i dalje tipični talijanski proizvodi poput:
- sardinski pecorino
- toskanski pecorino
Ukratko, u prvih deset najboljih sireva na svijetu nalazi se 8 talijanskih proizvoda, dok da bismo pronašli francuski sir moramo doći do 13. mjesta na kojem se nalazi Reblochon.
U vječnom sporu između talijanskih i francuskih proizvoda, čini se da je, barem što se sireva tiče, Italija izrazito superiorna.