Esencijalne aminokiseline

Parmigiano Reggiano idealna je hrana ne samo za osobe s intolerancijom na laktozu

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prirodna i cjelovita namirnica, bez konzervansa

Pomislite samo na opskrbu mineralnim solima, posebice kalcijem i fosforom koji sudjeluju u formiranju kostiju, zuba i održavanju mineralizacije koštanog sustava.


Za odraslu osobu koja slijedi zdravu i uravnoteženu prehranu od 2.000 kcal dnevno, porcija Parmigiana Reggiana od samo 25 g pokriva 36% potreba za kalcijem i 24% potreba za fosforom.


Masne kiseline koje daje Parmigiano Reggiano imaju kvalitetnu matricu, a sadržaj kolesterola je relativno skroman (oko 83 mg na 100 g sira).


Ukupni lipidni sastav i frakcija triglicerida predstavljena je visokom koncentracijom masnih kiselina srednjeg i kratkog lanca.


Oni se apsorbiraju izravno iz crijeva i zatim se vrlo brzo koriste kao izvor energije.


Dobar dio nutritivne komponente predstavljaju bjelančevine (32 g na 100 g proizvoda), definirane kao visoko biološke vrijednosti jer sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina.


Unos kalorija ne bi vas trebao plašiti. Ako se unosi komplementarno u drugu hranu, predstavlja važan izvor energije i hranjivih tvari, za tijelo, ali i za mozak i za pravilan rad pamćenja.


Također je prirodno bogat natrijem, pa u slučaju prehrane s niskim unosom natrija treba obratiti malo više pažnje, pridržavajući se uputa nutricionista.


Tinejdžer koji raste ili mladi sportaš sigurno će moći konzumirati veću količinu Parmigiana Reggiana od nekoga tko vodi sjedilački način života ili nekoga tko ima problema s hiperkolesterolemijom.


Hranjiva svojstva upućuju na ovaj sir upravo u razvojnoj dobi jer pospješuju rast.


Prikladnost mu daje i potpuna autentičnost proizvoda, u kojem nije predviđena uporaba bilo kakvih konzervansa ili drugih stranih tvari osim mlijeka, mliječnih fermenata, sirila i soli.


Bez sumnje, budući da se radi o energetskoj namirnici sa svojih gotovo 400 Kcal na svakih 100 g, treba ga konzumirati racionalno, a u nekim slučajevima i umjereno, ali ga nikako ne treba izbacivati ​​iz prehrane.