Foto: Pixabay
Začin koji se dobiva od različitih vrsta čili papričica
povezane vijesti
Paprika je začin koji, kao što je poznato, potječe od biljke paprike. Posebnost mu je u tome što se sastoji od različitih vrsta čili papričica koje se suše i zatim melju.
S obzirom na visok sadržaj vitamina C u paprici, bio je to začin koji se često koristio za smanjenje skorbuta među mornarima, iako je pravi razlog otkriven tek 1900. godine.
Sadrži tvar kapsaicin koja stimulira protok krvi. Također je stimulans želuca, ima antireumatska i antifermentacijska svojstva.
Zbog toga se ovaj aktivni sastojak koristi i u kremama za liječenje mišićnih i reumatskih bolova.
Neki preparati ga koriste zbog stimulativnog djelovanja na mikrocirkulaciju, što bi trebalo pogodovati mobilizaciji masti iz masnog tkiva.
Također pomaže u suzbijanju gubitka kose i potiče njezin rast.
Korištenje paprike može donijeti dobrobit krvožilnom sustavu i probavi, a također ima antiseptičku, dezinficirajuću i toničnu moć.
Sadrži vitamine B , C, E i K, mineralne soli kao što su kalcij, željezo, fosfor, magnezij, mangan, kalij i selen.