Šarena varijanta

Palenta sa kupusom i mrkvom: alternativa klasičnim receptima

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Izvrsna za sve one koji su na dijeti, ali i za vegetarijance

Varijanta s manje masnoće, koja omogućuje da na drugačiji način kušate ne samo palentu, već i zimsko povrće kao što je kupus, često sastojak juha i priloga.


Palenta s mrkvom i kupusom idealan je recept i za vegetarijance jer se priprema samo od kukuruzne krupice i povrća.


Također je izvrsno jelo za one koji su na dijeti, jer osigurava ugljikohidrate neophodne za energiju tijelu i sve blagodati sezonskog povrća.


Sastojci:


  • 180 g kukuruznog brašna
  • 320 g mrkve
  • 320 g kupusa
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 800 ml vode
  • soli po ukusu
  • muškatni oraščić po ukusu

Priprema: Operite listove kupusa i ogulite mrkvu. Mrkvu narežite na ploške i prokuhajte u loncu najmanje 6-7 minuta.


Nakon tog vremena dodajte listove kupusa i nastavite kuhati još 5 minuta. Ocijedite povrće i pustite da se malo ohladi.


Uzmite listove kupusa i narežite ih na trakice.


Zagrijte ulje u tavi pa dodajte mrkvu i kupus i dinstajte ih nekoliko minuta u tavi, posolite. Zakuhajte posoljenu vodu za palentu.


Ugasite vatru, uspite kukuruzno brašno uz stalno miješanje žlicom ili pjenjačom da se ne naprave grudice.


Ponovno uključite na laganu vatru i neprestano miješajte, dodajte muškatni oraščić.


Kuhajte potrebno vrijeme ovisno o vrsti brašna prema uputama na pakiranju.


Kad je kuhana, palentu prekrijte savojskim kupusom i mrkvom.