Foto: Pixabay
Izvrsna za sve one koji su na dijeti, ali i za vegetarijance
povezane vijesti
Varijanta s manje masnoće, koja omogućuje da na drugačiji način kušate ne samo palentu, već i zimsko povrće kao što je kupus, često sastojak juha i priloga.
Palenta s mrkvom i kupusom idealan je recept i za vegetarijance jer se priprema samo od kukuruzne krupice i povrća.
Također je izvrsno jelo za one koji su na dijeti, jer osigurava ugljikohidrate neophodne za energiju tijelu i sve blagodati sezonskog povrća.
Sastojci:
- 180 g kukuruznog brašna
- 320 g mrkve
- 320 g kupusa
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 800 ml vode
- soli po ukusu
- muškatni oraščić po ukusu
Priprema: Operite listove kupusa i ogulite mrkvu. Mrkvu narežite na ploške i prokuhajte u loncu najmanje 6-7 minuta.
Nakon tog vremena dodajte listove kupusa i nastavite kuhati još 5 minuta. Ocijedite povrće i pustite da se malo ohladi.
Uzmite listove kupusa i narežite ih na trakice.
Zagrijte ulje u tavi pa dodajte mrkvu i kupus i dinstajte ih nekoliko minuta u tavi, posolite. Zakuhajte posoljenu vodu za palentu.
Ugasite vatru, uspite kukuruzno brašno uz stalno miješanje žlicom ili pjenjačom da se ne naprave grudice.
Ponovno uključite na laganu vatru i neprestano miješajte, dodajte muškatni oraščić.
Kuhajte potrebno vrijeme ovisno o vrsti brašna prema uputama na pakiranju.
Kad je kuhana, palentu prekrijte savojskim kupusom i mrkvom.