Foto: Pexels
Otkrijmo što se događa kada ga pretjerano konzumiramo
povezane vijesti
Šećer je tvar koja piće i raznu hranu čini ugodnima, ali dugoročno može imati negativne učinke na naše tijelo.
Jeste li znali da nam tijelo šalje signale u slučaju prekomjernog unosa šećera?
Da, jer prevelike količine ove tvari mogu uzrokovati probleme našem tijelu, a ne samo da se možete udebljati već može dovesti i do pojave akni ili kardiovaskularnih problema.
Ne zaboravite da postoje mnoge namirnice u kojima se skriva šećer, a koje konzumiramo svaki dan, a da toga nismo svjesni.
Doznajmo zajedno koji su najčešći tjelesni signali koji se javljaju kada unesete previše šećera:
1. Pojava akni
Previše šećera može potaknuti stvaranje akni na koži zbog prekomjernog lučenja androgena.
Prevelika konzumacija ove tvari može doprinijeti neravnoteži ženskih hormona i posljedično uzrokovati pojavu akni.
Šećer, koji ima moć upale, također može uzrokovati dugotrajna oštećenja kože, što dovodi do pojave bora i preranog starenja.
2. Umor
Kada jedete previše šećera, možete se osjećati umorno i iscrpljeno jer to može sniziti razinu energije u tijelu budući da hrana s visokim udjelom šećera ima manjak drugih važnih nutrijenata.
Također, važno je zapamtiti da je glukoza ključna za proizvodnju energije u cijelom tijelu, ali razine moraju biti u ravnoteži.
Jedući previše šećera, s druge strane, doživljavamo takozvane vrhunce i posljedične padove zbog kojih se osjećamo izrazito umorno i iscrpljeno.
3. Visoki tlak
Dugotrajna konzumacija hrane s visokim udjelom šećera može dovesti do povećanja krvnog tlaka, što može povećati rizik od visokog krvnog tlaka.
4. Dobitak na težini
Konzumiranje hrane s visokim udjelom šećera tijekom duljeg vremenskog razdoblja može dovesti do povećanja tjelesne težine, osobito ako vodite sjedilački način života.
Naime, šećer se u obliku masnoće taloži na područjima poput trbuha, gdje nas, između ostalog, nakupljanje masnoća izlaže većem riziku od pojave raznih bolesti.
5. Loše raspoloženje
Činit će se čudnim, ali višak šećera ne popravlja raspoloženje, naprotiv, djeluje negativno, čineći vas potištenim i neraspoloženim.
Razlog? Dugotrajnom konzumacijom hrane i pića s dodatkom šećera dolazi do porasta razine glukoze u krvi, što šalje signal gušterači koja potiče stvaranje inzulina koji ima zadaću snižavanja šećera u krvi.
Samo stalni porasti i padovi razine glukoze mogu uzrokovati promjene raspoloženja i učiniti da se osjećate tužno.