FOTO: iStock
Dugogodišnji kuhar kraljice Elizabete II. znao je koliko ona voli slastice, a sada je otkrio i recept za kraljičinu omiljenu čokoladnu tortu
povezane vijesti
Kakav je osjećaj biti kraljica, vrlo vjerojatno nikada nećemo iskusiti iz prve ruke. Ali ono što definitivno možemo učiniti jest unijeti malo kraljevske dekadencije u našu kuhinju s kraljičinom omiljenom tortom!
Njezin dugogodišnji kuhar, Darren McGrady, otkrio je da je obično kušala samo jednu krišku svakog kolača, ali ovaj je bio drugačiji: svaki dan jedna malena kriška, bez iznimke. Evo ekskluzivnog recepta za kraljičinu tortu, vrlo je jednostavan!
Sastojci:
- 115 g tamne čokolade (za tortu)
- 110 grama šećera
- 110 g maslaca
- 1 jaje
- 220 g bogatog čajnog keksa (ili keksa s maslacem)
- 1/2 žličice maslaca za mazanje
- 220 g tamne čokolade (za premazivanje)
- 30 g crne čokolade (za dekoraciju)
Priprema:
Lagano namastite mali kalup za tortu i stavite komad papira za pečenje izrezan na željenu veličinu u kalup. Kekse izlomite na komade veličine badema i ostavite ih sa strane.
Zatim umutite maslac i šećer u velikoj zdjeli. Otopite 110 grama čokolade i dodajte smjesi s maslacem uz stalno miješanje. Sada umiješajte jaje i slažite komade keksa.
Ulijte smjesu u kalup za pečenje.
Kolač ohladite u hladnjaku najmanje tri sata. Zatim tortu izvadite iz frižidera. Skinite obruč s kalupa, okrenite tortu na drugu stranu i stavite je na rešetku.
Otopljenu čokoladu prelijte preko torte i špatulom ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini torte. Ostavite da se čokolada stvrdne.
Pažljivo prođite nožem ispod torte kako biste olabavili svu čokoladu koja se možda zalijepila i podignite je na lijepi tanjur za posluživanje. Zatim ostatkom čokolade ukrasite tortu.
Kraljevski dobro!