Foto: iStock
Istraživanje se temelji samo na hranjivim tvarima koje su definirane kao bitne za ljudsko zdravlje.
povezane vijesti
Do sada je provedeno više znanstvenih istraživanja koja pokazuju učinkovitost konzumacije povrća u prevenciji najčešćih kroničnih bolesti, no ono što je nedostajalo, jest rang lista najhranljivijih, energizirajućih i najzdravijih vrsta povrća.
To je učinilo istraživanje koju su proveli na Sveučilištu William Paterson u New Jerseyju, a čiji su istraživači sastavili popis od 41 najzdravije namirnice klasificirane na temelju 17 temeljnih nutrijenata.
Podrazumijeva se da su vrste povrća koje zauzimaju prva mjesta na listi najprikladnije, kako s nutricionističkog tako i s kalorijskog stajališta, te predstavljaju “zastrašujuće” prirodne izvore bogate vlaknima, vitaminima, folnom kiselinom, mineralnim solima.
Istraživanje baca svjetlo na nutritivne profile najzdravijeg povrća i potvrđuje neosporno vodstvo upravo onog lisnatog, potičući na taj način potrošače da favoriziraju njegovu konzumaciju.
Evo 10 najboljih pozicija ove posebne ljestvice:
- potočarka – zeljasta biljka koja je dobila maksimalnu ocjenu (100 bodova) jer je vrlo bogata željezom, kalijem i mnogim drugim korisnim hranjivim tvarima uz smanjen kalorijski unos
- kineski kupus (91,99),
- repa (89,27),
- crvena repa (87,08),
- špinat (86,43)
- cikorija (73,36)
- zelena salata (70,73,)
- peršin (65,59)
- rimska salata (63,48),
- karfiol (62,49)
- brokula (62.12)
Iznenađujuće, istraživanje pokazuje da voće ne zauzima previše važne pozicije u ljestvici budući da se istraživanje temelji samo na hranjivim tvarima koje su definirane kao bitne za ljudsko zdravlje.